Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Poniedziałek 01.09.2025

Śniadanie

I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda ,drożdże) masło (śmietanka ) jajko gotowane , ogórek zielony, rzodkiewka, szczypiorek ,           kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)                                                 

 II: lemoniada  arbuzowa , (woda , arbuz ,cytryna ,cukier )                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Obiad

I DANIE: Zalewajka z ziemniakami.Składniki:(marchew, seler, por ,czosnek, pietruszka ,sól, pieprz, barszcz biały-mąka pszenna, mleko odtłuszczone w proszku)                    

II DANIE: Pierogi  leniwe z karmelizowaną śliwką – wyrób własny , surówka z marchwi i jabłka, kompot owocowy.Składniki:  ( mąka pszenna ,ser biały jajka, ziemniaki ,sól ,śliwka ,miód, cynamon, masło (śmietanka ) surówka( marchewka ,jabłko , sok z cytryny, sól, cukier)  kompot- (jabłko ,truskawka, cukier)  

Podwieczorek    

Pieczywo mieszane             (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia,woda, sól, drożdże)  masło (śmietanka szynka z indyka (mięso z indyka 93%mięso wieprzowe 10%,sól,przyprawy, stabilizatory: difosforan  disodowy trifosforan pentasodowy) pomidor ,szczypiorekherbata z miodem i cytryną (herbata ,miód ,cytryna )                                                              

 

Alergeny:  mleko, gluten, seler,  śmietanka,   sezam,jajko,

Wtorek 02.09.2025

Śniadanie

I: Pieczywo mieszane             (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka )ser mozzarella,  (mleko ,sól ,podpuszczka ,kwas cytrynowy)pomidor ,szczypiorek , kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)                                           
 II: herbata ziołowa , (mięta ,pokrzywa ,rumianek ,cytryna) śliwka,                                                                                                                               

                       

Obiad                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

I DANIE: Zupa krem z cukinii  z groszkiem ptysiowym. Składniki:  ziemniaki , cukinia ,marchew, pietruszka, por ,cebula ,czosnek seler ,olej, sól, pieprz, mleko ,groszek ptysiowy) 

II DANIE:  Schab w jajku i mące,  puree  ziemniaczane ,marchewka z groszkiem ,  kompot owocowy . Składniki:( schab wieprzowy  ,jajko, mąkapszenna ,olej ,sól, pieprz) puree ziemniaczane :ziemniaki, mleko, sól             surówka (marchewka ,groszek zielony, mąka  pszenna, sól, pieprz, masło (śmietanka )  kompot-(wiśnia ,jabłko ,cukier)                                                      

Podwieczorek                                                                                                                                                                                                      

Serek homogenizowany waniliowy (ser twarogowy, śmietana, cukier, koncentrat z marchwi, naturalny aromat) bułka kajzerka (mąka  pszenna,  ,woda, sól, drożdże) herbatka owocowa z granatem(hibiskus ,jabłko, aromat granatu7%,lisćie jeżyny, aromat brzoskwiniowy, sok z granatu)

 Alergeny:  mleko,  gluten,  seler, śmietanka, jajko  
Środa 03.09.2025 

Śniadanie

I:Płatki kukurydziane na mleku (grys kukurydziany99,8% cukier trzcinowy, sól ,mleko)                  pieczywo mieszane             (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka pasztet borowikowy(tłuszcz wieprzowy ,woda ,wątroba wieprzowa ,kasza manna ,aromat borowika ,przyprawy sól ,białko sojowe) ,ogórek kiszony, herbata z miodem i cytryną,                                      (herbata ,miód, cytryna ) 
 II: lemoniada  cytrynowa ,(mięta ,cytryna, miód ) ,  jabłko,
Obiad                     
I DANIE : Rosół z makaronem. Składniki: porcja z kurczak ,indyka, pietruszka , marchew, por, seler , sól, pieprz, kurkuma, makaron- (mąka pszenna makaronowa)                                                                       
II DANIE:  Potrawka z kurczaka, ziemniaki z koperkiem , fasolka żółta gotowana ,kompot owocowy .Składniki: filet z kurczak, marchewka, pietruszka, groszek zielony ,seler  , mąkapszenna ,mleko  ,sól, pieprz ,nać pietruszki ,śmietanka  ,ziemniaki ,koperek,surówka (fasolka żółta ,sól, kompot-(porzeczka ,jabłko ,cukier)                                                                                   

Podwieczorek                                                                            

Pieczywo mieszane             (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) pasta z tuńczyka ,jajka  (kawałki tuńczyka 49%,strzępy mięsa tuńczyka 21% , olej roślinny, sól)               papryka ,szczypiorek,herbata z miodem i cytryną (miód ,cytryna, miód)                       

Alergeny:   mleko,  gluten,  seler, śmietanka,  sezam,  jajko,ryba  

Czwartek 04.09.2025

Śniadanie

I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże) masło (śmietanka

parówka na gorąco  (mięso wieprzowe 69%, mięso wołowe 1%, gorczyca ,białka sojowe)pomidorem ,szczypiorkiem,  herbata z miodem (herbata ,miód)                                                    

  II: herbatka owocowa z granatem(hibiskus ,jabłko ,aromat granatu7%,lisćie jeżyny ,aromat brzoskwiniowy, sok z granatu) kalarepka do chrupania                                             

Obiad     
I DANIE: Barszcz czerwony z ziemniakami. Składniki:  porcja z indyka  ,buraki, marchew, pietruszka, por, seler , sól, pieprz , mleko ,mąka ) sól, ziemniaki,                                                        
II DANIE:  Porcja karczku duszona z warzywami w sosie własnym, kasza gryczana biała na sypko, surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy. Składniki: (karczek wieprzowy, cebula, przyprawy ,sól, pieprz, marchewka, pietruszka ,seler ,mąka  pszenna ) kasza gryczana ,przyprawy,surówka –kapusta czerwona ,jabłko, sól pieprz, kompot-wiśnia ,jabłko, cukier
 Podwieczorek  

Koktajl brzoskwiniowy na bazie jogurtu( brzoskwinia  jogurt natur.-mleko, żywe kultury bakterii,)  chałka z masłem, (mąka pszenna ,woda ,sól)                                     

masło  (śmietanka)                                                                                                                                                 

Alergeny:  mleko,  gluten,  seler,  śmietanka, sezam                                                                              

Piątek 05.09.2025

Śniadanie

Pieczywo wieloziarniste mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże) masło (śmietanka ) twarogiem z czubrycą  zieloną (mleko ,sól, stabilizator kultury bakterii ,czubryca) ,pomidor , kawa inka  z mlekiem(mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)                                                             
II: herbata malinowa (owoc maliny 50%,kwiat hibiskusa, owoc jabłka ,aromaty) banan,                                                                              
Obiad 

I DANIE: Neapolitańska z makaronem. Składniki:  porcja z indyka  , marchew, pietruszka, por, seler , sól, pieprz , mleko ,mąka ) ser żółty ( mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii) ,makaron  -(mąka makaronowa)                                                       

  II DANIE: Kotlet z ryby , ziemniaki z koperkiem ,brokuł gotowany, kompot.  Składniki: ( filet z miruny  ,bułka,jajko przyprawy ,sól, pieprz, cytryna) ziemniaki z koperkiem,surówka – (brokuł, sól) kompot-(truskawka ,jabłko, cukier)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     


Podwieczorek

Pieczywo mieszane             (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia,woda, sól, drożdże)  masło (śmietanka )kiełbasa podkomorzy (mięso wieprzowe 89% przyprawy naturalne , stabilizatory, sól, białka roślinne) ogórek zielony ,sałata, papryka, herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód ,cytryna )                                                             

Alergeny:  mleko, gluten, seler,  śmietanka,  ryba,  jajko, sezam  

Dodatkowo przez cały tydzień każdego dnia dzieci mają do dyspozycji wodę.


Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.

W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.

A L E R G E  N Y:

substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji. 

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,

                    orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.

  1. Seler i produkty pochodne.

   10.Gorczyca i produkty pochodne.

   11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.

   12.Dwutlenek siarki (SO 2).

   13.Łubin i produkty pochodne.

   14.Mięczaki i produkty pochodne.