Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Poniedziałek 27.01.2025

Śniadanie

I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże) masło (śmietanka ) szynką drobiową (mięso drobiowe, woda, skrobia, sól, ekstrakty przypraw) ogórek zielony, herbata z miodem i cytryną (miód ,cytryna, miód) (herbata ,miód, cytryna ,imbir)                      

II: herbatka owocowa z granatem(hibiskus ,jabłko, aromat granatu7%,lisćie jeżyny, aromat brzoskwiniowy, sok z granatu) marchewka do chrupania,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Obiad

I DANIE: Neapolitańska z makaronem.Składniki:  porcja z indyka ,kurczaka , marchew, pietruszka, por, seler , sól, pieprz , mleko ,mąka ) ser żółty ( mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii)makaron  -(mąka makaronowa)                                                         
II DANIE:  Kotlet z jajka,ziemniaki z koperkiem , fasolka żółta gotowana, kompot owocowy Składniki: ( jajko,bułka ,cebula ,nać pietruszki , przyprawy ,sól, pieprz ,olej) ziemniaki z koperkiem, fasolka  żółta (masło, bułka tarta )kompot-(wiśnia ,jabłko, cukier)                                                                                   

Podwieczorek    

Bułka kajzerka (mąka  pszenna,  ,woda, sól, drożdże )masło (śmietanka )dżem truskawkowym , (truskawki ,cukier, substancja żelująca, kwas cytrynowy)                                                                                                   

kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)                                                                                                                                                                                                                                                     

banan                                                                                                                                                                                                                       

Alergeny :  mleko,   gluten, seler, śmietanka,    jajko,  sezam                                                                                                                          

Worek 28.01.2025

Śniadanie

I: Pieczywo wieloziarniste mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże ) masło (śmietanka )jajkogotowane , ogórek zielony , rzodkiewka ,szczypiorek , kakao z mlekiem  (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)                        
II: jogurt actimel,(mleko częściowo odtłuszcz, przecier truskawkowy, aromaty natur. żywe kultury bakterii)                                                                                                                                                                                                                                                       

Obiad

I DANIE: Kapuśniak z kiszonej kapusty. Składniki: ziemniaki , porcja z  kurczaka, kapusta kiszona, marchew, pietruszka, por, cebula , seler , sól, pieprz, natka pietruszki, majeranek)                                                     
II DANIE:  Kurczak w sosie słodko - kwaśnym, ryż brązowy na sypko , kompot .Składniki: filet z kurczaka ,cebula, papryka, marchewka, ananas ,kukurydza, przyprawy ,olej ,sól, pieprz, koncentrat pomidorowy (przetarte pomidory  ryż brązowy,kompot-(porzeczka ,wiśnia ,cukier)                                                                                   

Podwieczorek       

Paluchy serowe – wyrób własny (mąka  pszenna ,margaryna, jajka, ser biały, cukier puder, cukier wanilinowy ,proszek do pieczenia) herbata owocowa ,(owoc aronii ,kwiat hibiskusa, owoc maliny), kiwi                                                                                                                                                                                                                  

 Alergeny: mleko, gluten,   śmietanka, sezam,  seler , jajko,                                                                                                                                                        
Środa 29.01.2025
I: Musli  tropicalne na mleku  pełnoziarniste płatki owsiane mieszanka suszonych i kandyz owoc)                  pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże) masło (śmietanka ) ser  żółty , (mleko ,sól, stabilizator, kultury bakteriipomidor ,szczypiorek ,herbata z miodem i cytryną, imbirem (herbata ,miód, cytryna ,imbir)                     
 II: lemoniada cytrynowa (cytryna ,miód, mięta ) gruszka ,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Obiad      

I DANIE: Pieczarkowa z makaronem . Składniki:  porcja rosołowa z kurczaka, pieczarki marchew, pietruszka, por, seler , sól, pieprz, natka pietruszki ,mleko, makaron (mąka makaronowa pszenna ,woda)

II DANIE:  Filet z kurczaka smażony puree ziemniaczane,surówka z selera i jabłka , kompot owocowy .Składniki: filet z kurczaka, jajko ,mąka pszenna,  przyprawy ,sól, pieprz ,olej                                                     puree- ziemniaki ,mleko, masło ,sól, surówka : seler ,jabłko ,sól ,jogurt naturalny –mleko żywe kultury bakterii  kompot-(truskawka ,jabłko ,cukier)                                                                                   Podwieczorek                                                                             

Pudding ryżowo –kokosowy z musem malinowym ( płatki ryżowe 100%, mleko kokosowe-70% wiórki kokosowe cukier, maliny mrożone)   angielk  (mąka pszenna ,woda ,sól)masło (śmietanka herbata z miodem i cytryną (miód ,cytryna, miód)                   

Alergeny:mleko, gluten, seler, śmietanka,  sezam, jajko ,

Czwartek 30.01.2025

Śniadanie

I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże) masło (śmietanka

schab biały(schab wieprzowy 89% przyprawy naturalne , stabilizatory: trifosforany  polifosforany, sól, białko sojowe  substancje zagęszczające :karagen gorczyca) sałata, papryka,  herbata z miodem (herbata ,miód)

II: herbata ziołowa ,(mięta ,pokrzywa ,rumianek ,cytryna) kalarepka do chrupania                                    

Obiad  
I DANIE: Zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym.Składniki:  ziemniaki , kalafior ,marchew, pietruszka, por ,cebula ,czosnek seler ,olej, sól, pieprz, mleko,) groszek ptysiowy(mąka pszenna,jaja ,margaryna ,woda, sól ,regulator kwasowości)                                                                 
II DANIE:  Porcja karczku duszona z warzywami w sosie własnym, ziemniaki z koperkiem ,surówka z czerwonej kapusty , kompot owocowy . Składniki: karczek wieprzowy ,cebula, marchewka, pietruszka,  ,seler ,mąka pszenna ,sól, pieprz , surówka :kapusta czerwona , jabłko  ,olej, sól ,pieprz ,cytryna) kompot-wiśnia ,jabłko ,cukier                                                                                  

Podwieczorek    

Deser monte  (mleko49%,śmietanka ,,cukier skrobia modyfikowana ,kakao o obniż zawartości tłuszczu 0,8%zmielone orzechy laskowe0,5%,)                               bułka kukurydziana (mąka pszenna, kukurydziana słonecznik ,dynia, woda, sól drożdże )masło (śmietanka )                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             herbata z miodem i cytryną        (herbata ,miód ,cytryna )                                                                                                   

Alergeny: mleko,   gluten,   seler,  śmietanka,  sezam, orzechy, gorczyca

Piątek 31.01.2025

Śniadanie

I: Pieczywo mieszan  (mąka pszenna, mąka żytnia woda, sól, drożdże)masło (śmietanka )twarożek ze szczypiorkiem(mleko ,sól, stabilizator kultury kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)                                                                                                                                                                                                                                                                                   

II: lemoniada cytrynowa , (cytryna ,miód ,mięta )jabłko ,                           

Obiad 

I DANIE: Krupnik z kaszy  .Składniki:(porcja rosołowa z indyka, kasza jęczmienna , marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, ziemniaki ,nać pietruszki)                                                                

  II DANIE: Filet z miruny smażony , ziemniaki z koperkiem surówka z kiszonej kapusty,kompot owocowy.Składniki: ( filet z miruny , przyprawy ,sól, pieprz, cytryna, olej, jajko ,mąka pszenna)                                  surówka – (marchew  ,kapusta kiszona ,por, jabłko, olej ,sól, pieprz ,koperek ,miód)  kompot-(śliwka ,jabłko, cukier)                                                                                                                               

Podwieczorek

Pieczywo mieszane             (mąka razowa, mąka pszenna,  żytnia,woda, sól, drożdże)masło (śmietanka ) kiełbasa podkomorzy(mięso wieprzowe 89% przyprawy naturalne , stabilizatory, sól, białka roślinne)               ogórek kiszony, papryka, sałata  herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód ,cytryna )                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Alergeny: mleko,    gluten, seler,  śmietanka,    ryba,  jajko,  sezam

Dodatkowo przez cały tydzień każdego dnia dzieci mają do dyspozycji wodę.


Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.

W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.

A L E R G E  N Y:

substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji. 

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,

                    orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.

  1. Seler i produkty pochodne.

   10.Gorczyca i produkty pochodne.

   11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.

   12.Dwutlenek siarki (SO 2).

   13.Łubin i produkty pochodne.

   14.Mięczaki i produkty pochodne.