Jadłospis
Poniedziałek 30.06.2025
Śniadanie
Pieczywo wieloziarniste mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże,masło (śmietanka ) pasta z tuńczyka ,jajka (kawałki tuńczyka 49%,strzępy mięsa tuńczyka 21% , olej roślinny, sól) ogórek kiszony ,szczypiorek, herbata z miodem i cytryną (miód ,cytryna, miód)
II: herbatka owocowa z granatem(hibiskus ,jabłko, aromat granatu7%,lisćie jeżyny, aromat brzoskwiniowy, sok z granatu)
Obiad
I DANIE : Zupa z soczewicy czerwonej.Składniki: porcja z kurczaka ,pietruszka , marchew, por, seler , sól, pieprz, kurkuma, ziemniaki, czosnek ,soczewica czerwona koncentrat pomidor.-przetarte pomidory )
II DANIE: Naleśniki z dżemem, surówka z marchewki ,kompot owocowy. Składniki: mąka pszenna ,kukurydziana jaja,mleko ,sól , dżem truskawkowy , (truskawki ,cukier, substancja żelująca, kwas cytrynowy) surówka :marchewka , kompot- (jabłko ,truskawka, cukier)
Podwieczorek
Kasza kuskus (pszenica durum) frużelina truskawkowa (truskawki, ,mąka ziemniaczana, cukier) pieczywo kukurydziane (mąka kukurydziana ,słonecznik, woda, sól ,drożdże ) masło (śmietanka)
herbata z miodem i cytryną (miód, cytryna)
Alergeny : mleko, gluten, seler, śmietanka, sezam, jajko , ryba
Wtorek
Śniadanie
Obiad
Środa
Śniadanie
Alergeny:
Czwartek
Śniadanie
Podwieczorek
ALERGENY:
Piątek
Śniadanie
Obiad
Podwieczorek
Alergeny:
Dodatkowo przez cały tydzień każdego dnia dzieci mają do dyspozycji wodę.
Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.
W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.
A L E R G E N Y:
substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji.
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,
orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
10.Gorczyca i produkty pochodne.
11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12.Dwutlenek siarki (SO 2).
13.Łubin i produkty pochodne.
14.Mięczaki i produkty pochodne.