Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Poniedziałek 21.04.2025

Śniadanie

                                                                                                                                                                                                                                                                      

Obiad

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Podwieczorek    

                                                                                                                                                                                                                                         

Alergeny :  mleko,   gluten, seler, śmietanka,jajko

Wtorek 23.04.2025

Śniadanie

I: Pieczywo mieszane-  (mąka pszenna, mąka żytniawoda, sól, drożdże)masło (śmietanka ) pasta z sera białego ,suszonych pomidorów (mleko ,sól, stabilizator kultury bakterii ,suszone pomidory)  kawa inka  z mlekiem (mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)                                                            
II: mus  owocowy bez dodatku cukru (sok  z truskawek i jabłek)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Obiad

I DANIE: Kapuśniak z kiszonej kapusty. Składniki: ziemniaki , porcja z  kurczaka, kapusta kiszona, marchew, pietruszka, por, cebula , seler , sól, pieprz, natka pietruszki, majeranek)                                                     

 II DANIE: Naleśniki z dżemem,surówka z marchewki i brzoskwini, kompot owocowy.Składniki: mąka pszenna ,kukurydzianajaja,mleko ,sól , dżem truskawkowy , (truskawki ,cukier, substancja żelująca, kwas cytrynowy)surówka :marchewka , brzoskwinia ,cytryna ,kompot- (jabłko ,truskawka, cukier)                                                                                                                                                                                                                                           

  Podwieczorek       

Pieczywo wieloziarniste mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże, masło (śmietanka )pasta z tuńczyka ,jajka (kawałki tuńczyka 49%,strzępy mięsa tuńczyka 21% , olej roślinny, sól) ogórek kiszony ,szczypiorek, herbata z miodem i cytryną (miód ,cytryna, miód)                                                                                                                                                                                                  

                   

 Alergeny: mleko, gluten,   śmietanka, jajko , seler , ryba                                                                                                                                                  
Środa 24.04.2025

Śniadanie

I: Musli  tropicalne na mleku pełnoziarniste płatki owsiane mieszanka suszonych i kandyz owoc mleko )                 pieczywo mieszane             (mąka razowa, mąka pszenna, żytniawoda, sól, drożdże)                                masło (śmietanka )ser  żółty , (mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii)pomidor, szczypiorek , herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód, cytryna ,imbir)                    
  II: herbata ziołowa , (mięta ,pokrzywa ,rumianek ,cytryna marchewka do chrupania                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
Obiad  

I DANIE: Zupa pomidorowa z ryżem.Składniki:  porcja rosołowa z kurczaka ,ryż, marchew, sól, pieprz, pietruszka, por, seler , koncentrat pomidorowy (przetarte pomidory), sól, pieprz, natka pietruszki,mleko

  II DANIE:  Filet z kurczaka smażony,  puree ziemniaczane, surówka z selera i jabłka , kompot owocowy .Składniki: filet z kurczaka, jajko ,mąka pszenna,  przyprawy ,sól, pieprz ,olej,  puree- ziemniaki ,mleko, masło ,sól,surówka : seler ,jabłko ,sól ,jogurt naturalny –mleko żywe kultury bakterii   kompot-(truskawka ,jabłko ,cukier)                                                                                                                                        

 Podwieczorek                                                                             

Racuchy drożdżowe z jabłkiem , (mąka pszenna, jajkomleko, cukier, drożdże, sól jabłko ,cynamon) herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód cytryna ) herbata malinowa (owoc maliny 50%,kwiat hibiskusa, owoc jabłka ,aromaty)                                                                                                                                                                                                               

Alergeny:mleko, gluten, seler, śmietanka,jajko,

Czwartek 24.04.2025

Śniadanie

I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże)  masło (śmietanka

szynką drobiową\ (mięso z indyka 93%,mięso wieprzowe10%, sól, przyprawy natur. cukier, stabilizatory ,substancje konserwujące) ogórek kiszony ,sałata , herbata z miodem, cytryną ,(herbata ,miód)                                               

II: herbata ziołowa , (mięta ,pokrzywa ,rumianek ,cytryna kiwi,                                                                                                                                                                

Obiad  

I DANIE: Zalewajka z ziemniakami.Składniki:(marchew, seler, por ,czosnek, pietruszka ,sól, pieprz, barszcz biały-mąka pszenna, mleko odtłuszczone w proszku)                     

II DANIE:  Porcja karczku duszona z warzywami w sosie własnym,kasza bulgur na sypko,buraczki gotowane, kompot owocowy.Składniki: (karczek wieprzowy, cebula, przyprawy ,sól, pieprz, marchewka, pietruszka ,seler ,mąka  pszenna ) kasza bulgur ,przyprawy,surówka :buraki ,sok z cytryny,sól, kompot-wiśnia ,jabłko, cukier                                                                               


Podwieczorek                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Koktajl bananowy na bazie jogurtu( banan  jogurt natur.-mleko, żywe kultury bakterii, mleczko kokosowe ,nasiona chia) chałka (mąka pszenna ,woda ,sól)  masło   (śmietanka)                                                 

                                                                  

Alergeny: mleko,   gluten,   seler,  śmietanka,  sezam,

Piątek 25.04.2025

Śniadanie

I: Pieczywo mieszane             (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) jajecznica ze szczypiorkiem kawa inka  z mlekiem (mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)                     II: herbata malinowa (owoc maliny 50%,kwiat hibiskusa, owoc jabłka ,aromaty) gruszka ,                                                                                                                                                                                                                           

Obiad 

I DANIE: Pieczarkowa z makaronem . Składniki:  porcja rosołowa z kurczaka, pieczarki marchew, pietruszka, por, seler , sól, pieprz, natka pietruszki ,mleko, makaron (mąka makaronowa pszenna ,woda)

II DANIE: Filet z miruny smażony , ziemniaki z koperkiem ,surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy. Składniki: ( filet z miruny , przyprawy ,sól, pieprz, cytryna, olej, jajko ,mąka pszenna)                                surówka – (marchew  ,kapusta kiszona ,por, jabłko, olej ,sól, pieprz ,koperek ,miód)  kompot-(śliwka ,jabłko, cukier)                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Podwieczorek                                                                                                                                                                                                                                  

Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże) masło (śmietanka

schab pieczony (mięso wieprzowe 76%, sól, przyprawy natur. cukier, białko zwierzęce, stabilizatory substancje ,gorczyca  sałata, ogórek zielony, herbata z miodem i cytryną (herbata ,cytryna, miód)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Alergeny: mleko,    gluten, seler,  śmietanka, mleko,   ryba,  jajko,  sezam,

Dodatkowo przez cały tydzień każdego dnia dzieci mają do dyspozycji wodę.


Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.

W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.

A L E R G E  N Y:

substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji. 

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,

                    orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.

  1. Seler i produkty pochodne.

   10.Gorczyca i produkty pochodne.

   11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.

   12.Dwutlenek siarki (SO 2).

   13.Łubin i produkty pochodne.

   14.Mięczaki i produkty pochodne.