Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Poniedziałek 16.06.2025

Śniadanie

I: Pieczywo mieszane             (mąka razowa, mąka pszenna,  żytnia,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka )ser  żółty ,(mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii)                                           pomidor ,szczypiorek,  kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao  o obniżonej zawartości cukru)                        

II: lemoniada cytrynowa,  (cytryna, mięta ,miód) pomidorki koktajlowe ,                                                                                                               

Obiad

I DANIE: Krupnik z kaszy  .Składniki:(porcja rosołowa z indyka, kasza jęczmienna , marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, ziemniaki ,nać pietruszki)                                  

 II DANIE: Kluski na parze-wyrób własny  z sosem truskawkowym , kompot owocowy. Składniki :mąka pszenna ,jajka ,mleko, drożdże ,cukier, cukier waniliowy, olej ,     truskawka, cukier,  kompot- (wiśnia, jabłko ,cukier)                                                                                                                                                                                            

Podwieczorek    

Pieczywo wieloziarniste mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże,masło (śmietanka )krakowska podsuszana (mięso wieprzowe ,sól, seler ,gorczyca cukier, subst .kons.) sałata, papryka kolorowa, herbata z miodem i cytryną (miód ,cytryna, miód) wafle ryżowe z polewą malinową (ryż brązowy ,biały polewa malinowa, tłuszcze roślinne ,cukier)                                                                                                                                                                                                                                                             

Alergeny : mleko,  gluten,  seler, śmietanka,jajko ,sezam                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Wtorek 17.06.2025

Śniadanie

I: Pieczywo mieszane  (mąka pszenna, mąka żytniawoda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) jajkogotowane , ogórek zielony , rzodkiewka ,szczypiorek ,kawa inka  z mlekiem                  (mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)                                                                           
 II: mus  owocowy bez dodatku cukru (sok  z truskawek i jabłek                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Obiad                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

I DANIE: Neapolitańska z makaronem. Składniki:  porcja z indyka ,kurczaka , marchew, pietruszka, por, seler , sól, pieprz , mleko ,mąka ) ser żółty ( mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii),makaron  -(mąka makaronowa)                                                        

 II DANIE:  Kotlet pożarski,puree ziemniaczane ,  mizeria z jogurtem , kompot owocowy.Składniki:  filet z kurczaka, jajko ,bułka, masło(śmietanka) ,cebula ,nać pietruszki, przypraw ,sól, pieprz ,olej)  

puree ziemniaczane(ziemniaki ,masło, mleko ,sól) surówka :ogórek zielony, jogurt natur.-mleko, żywe kultury bakterii, sól) kompot-(porzeczka ,jabłko, cukier )                                                                                                                              

Podwieczorek                                                                                                                                                                                                      
Paluchy serowe– wyrób własny (mąka  pszenna ,margaryna, jajka, ser biały, cukier puder, cukier wanilinowy ,proszek do pieczenia) herbata owocowa , (owoc aronii ,kwiat hibiskusa, owoc maliny),truskawki ,                                                                                       
 Alergeny: mleko, gluten,  seler, śmietanka, jajko
Środa 18.06.2025

Śniadanie

I: Płatki ryżowe na mleku   (płatki ryżowe, sól ,mleko                   pieczywo mieszane             (mąka razowa, mąka pszenna,  żytniawoda, sól, drożdże)masło (śmietanka )szynką drobiową(mięso z indyka 93%,mięso wieprzowe10%, sól, przyprawy natur. cukier, stabilizatory substancje konserwujące) sałatą , pomidor ,szczypiorek, herbata z miodem i cytryną, (herbata ,miód, cytryna )                     
 II: arbuz                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
Obiad                     

I DANIE: Botwinka .Składniki:  (porcja rosołowa z kurczaka, buraki, marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, koperek, ziemniaki,

II DANIE:  Filet kurczaka w sosie serowo -brokułowym, makaron penne,  kompot owocowy .Składniki: filet kurczaka , brokuł , mąkapszenna ,mleko  sól, pieprz ,czosnek , ser żółty (mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii),  makaron penne -(mąka makaronowa pszenna )kompot-(wiśnia ,jabłko ,cukier)                                                                                                   

Podwieczorek                                                                            

Galaretka owocowa z truskawkami (cukier ,żelatyna, regulator kwasowości , aromat ,barwnik, banan) chałka(mąka pszenna ,woda ,sól) masło (śmietanka )

                                                                                    

Alergeny:mleko,  gluten,seler,śmietanka, 

Czwartek 19.06.2025

Śniadanie

 
                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Podwieczorek             

                                                                                                                                       

                                 

ALERGENY: 

Piątek 20.06.2025

Śniadanie

Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże) masło (śmietanka ser topiony,                              (odtłuszczone mleko (49%) ser (28%),masło ,sól ,odtłuszczone mleko w proszku ,regulator kwasowości)ogórek zielony , herbata z miodem, cytryną ,                    (herbata ,miódowoc jabłka ,aromaty)                       
 II: lemoniada  cytrynowa , (mięta ,cytryna, miód                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Obiad 

I DANIE: Koperkowa z ziemniakami.  Składniki:  (porcja rosołowa z kurczaka,  ,marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz ,koperek, mąka pszenna ,mleko,)                                                     

 II DANIE: Filet z miruny smażony , ziemniaki z koperkiem ,brukselka gotowana, kompot owocowy.Składniki: ( filet z miruny , przyprawy ,sól, pieprz, cytryna, olej, jajko ,mąka pszenna) surówka – (brukselka ,sól) kompot-(truskawka ,jabłko, cukier)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Podwieczorek                                                                                                                                                                                                                                                 

Angielka (mąka  pszenna,  ,woda, sól, drożdże )masło (śmietanka ) dżem truskawkowym , (truskawki ,cukier, substancja żelująca, kwas cytrynowy)                                                                                       

kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)   

                         

Alergeny:mleko,  gluten,  seler,   śmietanka, jajko,ryba 

Dodatkowo przez cały tydzień każdego dnia dzieci mają do dyspozycji wodę.


Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.

W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.

A L E R G E  N Y:

substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji. 

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,

                    orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.

  1. Seler i produkty pochodne.

   10.Gorczyca i produkty pochodne.

   11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.

   12.Dwutlenek siarki (SO 2).

   13.Łubin i produkty pochodne.

   14.Mięczaki i produkty pochodne.