Jadłospis
Poniedziałek 22.04.2024
Śniadanie
I: Pieczywo mieszane(mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia ,woda, sól, drożdże)masło (śmietanka ) szynką drobiową (mięso drobiowe, woda, skrobia, sól, ekstrakty przypraw,) papryka ,sałata , herbata z miodem (herbata ,miód
II: jogurt actimel,(mleko częściowo odtłuszcz, przecier truskawkowy, aromaty natur. żywe kultury bakterii), jabłko,
Obiad
I DANIE: Ogórkowa z ziemniakami .Składniki: (porcja rosołowa z kurczaka, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, koperek, ziemniaki mąka pszenna ,mleko)
II DANIE: Pierogi leniwe - wyrób własny ,surówka z marchwi i jabłka, kompot owocowy. Składniki: ( mąka pszenna ,ser biały ,jajka, ziemniaki ,sól)surówka – marchewka ,jabłko , sok z cytryny, sól, cukier) kompot- (truskawka, cukier)
Podwieczorek
Bułka kajzerka (mąka pszenna, ,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) dżem brzoskwiniowy o obniżonej zawartości cukru (brzoskwinie 44%,cukier ,woda ,substancja żelująca-pektyny regulat kwasowości-kwas cytrynowy) kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru) mus owocowy bez dodatku cukru (sok z truskawek i jabłek)
Alergeny: mleko, gluten,śmietanka, seler , jajko
Wtorek 23.04.2024
Śniadanie
I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda ,drożdże ) masło (śmietanka ) ser mozzarella, (mleko ,sól, podpuszczka ,kwas cytrynowy) , pomidor ,szczypiorek , kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)
I DANIE: Krupnik z kaszy.Składniki: porcja rosołowa z kurczaka, marchew, pietruszka, por, seler , ziemniaki, kasza jęczmienna, sól, pieprz, natka pietruszki)
II DANIE: Roladki z kurczaka z serem , puree ziemniaczane , fasolka żółta gotowana, kompot owocowy. Składniki: filet kurczaka ,jajko, mąkapszenna ,olej , bułka tarta, ser żółty, (mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii) puree ziemniaczane :ziemniaki, mleko, sól fasolka żółta ,sól,kompot-(wiśnia ,jabłko ,cukier
Podwieczorek
Angielka (mąka pszenna ,woda ,sól) masło (śmietanka ) deser monte (mleko49%,śmietanka ,,cukier skrobia modyfikowana ,kakao o obniż zawartości tłuszczu 0,8%zmielone orzechy laskowe0,5%,)herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód ,cytryna ) gruszka
Alergeny: mleko, gluten, śmietanka,seler , jajko, sezam, orzechy
Środa 24.04.2024
Śniadanie
I: Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane 100%,sól,mleko) pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) jajko gotowane , ogórek zielony, rzodkiewka herbata z miodem i cytryną, imbirem (herbata ,miód, cytryna ,imbir)
II: herbata ziołowa (mięta, pokrzywa ,rumianek ,cytryna, miód), pomidorki koktajlowe,Obiad
I DANIE : Zupa pomidorowa z makaronem. Składniki: porcja rosołowa z kurczaka , marchew, sól, pieprz, pietruszka, por, seler koncentrat pomidorowy (przetarte pomidory), sól, pieprz, natka pietruszki, ,mleko,)makaron-mąka makaronowa ,pszenna)
II DANIE: Pałeczka z kurczaka duszona, ziemniaki z koperkiem , mizeria z jogurtem ,kompot owocowy . Składniki: podudzie kurczaka ,papryka ,sól, pieprz ,majeranek ziemniaki ,koperek surówka :ogórek zielony, jogurt natur.-mleko, żywe kultury bakterii ) kompot-(wiśnia ,jabłko ,cukier)
Paluchy serowe – wyrób własny (mąka pszenna ,margaryna, jajka, ser biały, cukier puder, cukier wanilinowy ,proszek do pieczenia) herbata z miodem i cytryną, imbirem (herbata ,miód, cytryna ,imbir) banan
Alergeny: mleko, gluten, seler, śmietanka, jajko , sezam
Czwartek 25.04.2024
Śniadanie
I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże) masło (śmietanka ) kiełbasą podkomorzy (mięso wieprzowe 89% przyprawy naturalne , stabilizatory, sól, białka roślinne),pomidor szczypiorek , kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukruI DANIE: Kapuśniak z kiszonej kapusty. Składniki: ziemniaki , porcja z kurczaka, kiszona kapusta, marchew, pietruszka, por, cebula , seler , sól, pieprz, natka pietruszki, majeranek)
II DANIE: Gulasz z indyka z warzywami, ziemniaki z koperkiem , surówka z białej kapusty, kompot owocowy. Składniki: (udziec z indyka, ,cebula ,przyprawy ,sól, pieprz, marchewka ,pietruszka ,seler ) ziemniaki ,koperek, surówka - kapusta biała ,jabłko ,cebula, marchew ,koper ,olej, sok z cytryny, sól, rzodkiewka, kompot-(wiśnia ,cukier)
Podwieczorek
Kasza kuskus(pszenica durum) frużelina malinowo- truskawkowa (truskawki ,malina mrożona ,mąka ziemniaczana, cukier) pieczywo kukurydziane (mąka kukurydziana słonecznik, sól, woda ,drożdże) masło (śmietanka) herbata z miodem i cytryną imbirem(miód, cytryna, imbir)
Alergeny: mleko, gluten, seler, śmietanka, sezam
Piątek 26.04.2024
Śniadanie
I: Pieczywo mieszane (mąka pszenna ,żytnia,, sól, woda, drożdże ) masło (śmietanka ) ser żółty,(mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii) pomidor ,szczypiorek , herbata z miodem i cytryną, (herbata ,miód, cytryna.
II: babeczka krucha z serem, soczekObiad
I DANIE: Pieczarkowa z makaronem . Składniki: porcja rosołowa z kurczaka , marchew, pietruszka, por, seler , sól, pieprz, natka pietruszki, ,mleko,), pieczarki), makaron(mąka makaronowa pszenna ,woda)
II DANIE: Filet z ryby miruny ziemniaki z koperkiem , brokuł gotowany, kompot. Składniki: ( filet z miruny , jajko ,mąka, przyprawy ,sól, pieprz, cytryna ) ziemniaki z koperkiem , surówka - brokuł ,sól, kompot-(truskawka ,cukier)Podwieczorek
Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże) masło (śmietanka ) szynka biała (szynka wieprzowa94% przyprawy naturalne ,substancje zagęszczające) papryka ,sałata , kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)baton crunchy żurawinowy (płatki owsiana ,kasza kukurydziana, mąka ryżowa, syrop glukozowy ,żurawina wieloowocowa, tłuszcz palmowy)
Alergeny: mleko, gluten, seler, śmietanka, ryba, jajko,sezam
Dodatkowo o godzinie 10.00 i 15.00 dzieci otrzymują napój: wodę z cytryną bądź herbatkę.
Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.
W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.
A L E R G E N Y:
substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji.
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,
orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
10.Gorczyca i produkty pochodne.
11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12.Dwutlenek siarki (SO 2).
13.Łubin i produkty pochodne.
14.Mięczaki i produkty pochodne.