Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Poniedziałek 15.09.2025

Śniadanie

I: Pieczywo wieloziarniste mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże )   masło (śmietanka )                                                ser mozzarella,    (mleko ,sól ,podpuszczka ,kwas cytrynowy)  pomidor ,szczypiorek ,    kawa inka  z mlekiem (mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)                      

II: lemoniada arbuzowa ,   (arbuz ,cytryna),jabłko                                                                                                                                                                                                                                                 

Obiad

I DANIE: Zupa kalafiorowa .   Składniki: porcja rosołowa z kurczaka, kalafior, marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, koperek, ziemniaki mąka pszenna, mleko)                                                       

  II DANIE:  Makaron z sosem spaghetti, kompot owocowy. Składniki: mąka pszenna ,makaronowa  ,                (sos spaghetti-mięso mielone z indyka, pieczarki, cebula ,papryka, koncentrat pomidorowy –przetarte pomidory ,sól pieprz ,olej, oregano,)   kompot- (truskawka, jabłko ,cukier)                                                                                  

Podwieczorek                                                                                                                                                                                                                                 

Pieczywo mieszane   (mąka pszenna, mąka żytniawoda, sól, drożdże)  masło (śmietanka )     schab pieczony (mięso wieprzowe 76%, sól, przyprawy natur. cukier, białko zwierzęce, stabilizatory substancje ,gorczyca  sałata, ogórek kiszony,papryka,  herbata z miodem i cytryną,  (herbata ,miód, cytryna )                                                                                                                                                                                                                  

Alergeny:  mleko,  gluten,    seler,    śmietanka,    sezam,     jajko,  gorczyca,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Wtorek 16.09.2025

Śniadanie

I: Pieczywo mieszane   (mąka pszenna, mąka żytniawoda, sól, drożdże)   masło (śmietanka )    jajkogotowane ,   ogórek zielony ,     rzodkiewka ,szczypiorek ,   kakao z mlekiem     (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)                                                         
  II: jogurt actimel,(mleko częściowo odtłuszcz, przecier truskawkowy, aromaty natur. żywe kultury bakterii                                                                                     Obiad                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

I DANIE: Zalewajka z ziemniakami. Składniki:(marchew, seler, por ,czosnek, pietruszka ,sól, pieprz, barszcz biały-mąka pszenna, mleko odtłuszczone w proszku)                                                             

 II DANIE:  Pyzy z mięsem z duszoną cebulką ,  kapusta gotowana ,    kompot owocowy.   Składniki :ziemniaki got. skrobia ziemniacz. mąka pszenna ,mięso wieprzowe, wołowe, cebula, bułka tarta ,olej ,przyprawy    kapusta gotowana- kapusta kiszona, cebula, marchewka ,cebula ,olej ,przyprawy   kompot- (wiśnia ,cukier)

Podwieczorek                                                                                                                                                                                                      

Deser monte  (mleko49%,śmietanka ,,cukier skrobia modyfikowana ,kakao o obniż zawartości tłuszczu 0,8%zmielone orzechy laskowe0,5%,)  bułka kajzerka                                  (mąka  pszenna,  ,woda, sól, drożdże ) masło (śmietanka )   herbata z miodem i cytryną        (herbata ,miód ,cytryna )    banan

 Alergeny:  mleko,  gluten,  seler, śmietanka, jajko  
Środa 17.09.2025 

Śniadanie

I: Wielozbożowe kulki  o smaku czekoladowym o obniżonej zawartości cukru     na mleku (mąka 68%pszenna pszenna pełnoziarnista ,ryżowa,  kukurydziana ,cukier ,inulina ,kakao 7%,naturalne aromaty)    pieczywo mieszane  (mąka razowa, mąka pszenna,  żytnia,woda, sól, drożdże)   masło (śmietanka ) ser topiony(odtłuszczone mleko (49%) ser (28%),masło ,sól ,odtłuszczone mleko w proszku ,regulator kwasowości)   pomidor, szczypiorek,   herbata z miodem i cytryną, imbirem   (herbata ,miód, cytryna ,imbir                   
II: marchewka do chrupania                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
Obiad                     
I DANIE: Zupa cytrynowa z makaronem. Składniki:cytryna, marchew, pietruszka, por, seler , sól, pieprz ,mąka , mleko sól, makaron  -(mąka makaronowa
II DANIE: :  Roladki z kurczaka z serem,    puree ziemniaczane ,      surówka z białej kapusty,    kompot owocowy. Składniki: ( filet kurczaka, ser żółty, szpinak, mąka pszenna ,jajko  bułkapszenna,  przyprawy sól, pieprz)   puree ziemniaczane(ziemniaki ,masło, mleko ,sól)    surówka :kapusta biała ,jabłko, cebula marchewka ,ogórek zielony olej, sól pieprz cytryna)     kompot-(porzeczka  ,cukier

Podwieczorek                                                                            

Kasza kuskus       (pszenica durum)   frużelina  truskawkowa (truskawki, ,mąka ziemniaczana, cukier)      pieczywo kukurydziane   (mąka kukurydziana ,słonecznik, woda, sól ,drożdże )     masło (śmietanka)                          herbata z miodem i cytryną (miód, cytryna

Alergeny:  mleko,     gluten,     seler,                  śmietanka,                jajko

Czwartek 18.09.2025

Śniadanie

I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże)     masło (śmietanka )  szynką drobiową        (mięso z indyka 93%,mięso wieprzowe10%, sól, przyprawy natur. cukier, stabilizatory ,substancje konserwujące)        sałata ,pomidor, szczypiorek ,                 kakao z mlekiem                  (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru                  

II: herbata ziołowa ,     (mięta ,pokrzywa ,rumianek ,cytryna) kalarepka do chrupania, śliwka                                                         

Obiad

I DANIE: Krupnik z ryżu .     Składniki: porcja z kurczaka  , marchew, pietruszka, por, seler , ryż, sól, pieprz, natka pietruszki                                                                

II DANIE:  Gulasz wieprzowy duszony z warzywami ,    kopytka –wyrób własny   brukselka  gotowana ,  kompot .    Składniki: łopatka wieprzowa ,marchewka pietruszka ,cebula, seler ,przyprawy ,sól, olej, pieprz, papryka ,mąka                     kopytka ( ziemniaki ,mąka ,pszenna ,jajko surówka –brukselka ,sól,     kompot- (wiśnia, jabłko ,cukier

Podwieczorek  

Pieczywo wieloziarniste mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże   masło (śmietanka )     pasta z tuńczyka ,jajka  (kawałki tuńczyka 49%,strzępy mięsa tuńczyka 21% , olej roślinny, sól)   ogórek kiszony ,  herbata z miodem i cytryną (miód ,cytryna, miód)                                                                                                                                                                               

Alergeny:  mleko,     gluten,    seler,   śmietanka,     sezam,    jajko,   ryba                                                                     

Piątek 19.09.2025

Śniadanie

Pieczywo mieszane             (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia,woda, sól, drożdże)    masło (śmietanka )    twarożek  ze szczypiorkiem , rzodkiewką ,  (mleko ,sól, stabilizator kultury bakterii )      kawa inka z mlekiem   (mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)                                                    
II: herbata malinowa      (owoc maliny 50%,kwiat hibiskusa, owoc jabłka ,aromaty)    banan                                                                     
Obiad 

I DANIE:Krem marchwiowy z groszkiem ptysiowym.                                       Składniki:   marchew, pietruszka, seler , ziemniaki, cebula ,sok pomarańczowy ,sól kurkuma ,pieprz ,miód, groszek ptysiowy(mąka pszenna,jaja ,margaryna ,woda, sól ,regulator kwasowości)

II DANIE: Nuggetsy z kurczaka,                frytki pieczone  ,                                marchewka mini gotowana,                                                                                                                kompot owocowy .                                      Składniki : filet kurczak ,jajko, płatki kukurydziane(grys kukurydziany99,8% cukier trzcinowy ,sól, pieprz ,                                                                              frytki                                                                   surówka – marchewka mini , sól ,masło,                                                              kompot-(wiśnia ,jabłko, cukier

Podwieczorek

Piankowy deser z musem owocowym,(jogurt  naturalny, galaretka ,truskawki ,porzeczka )                                                       angielka z masłem                                  (mąka  pszenna,  ,woda, sól, drożdże )                                        masło (śmietanka                          chipsy z jabłek                                                składniki (100% plastry suszonych jabłek          

Alergeny:  mleko,               gluten,                                         seler,                  śmietanka,                                   jajko

Dodatkowo przez cały tydzień każdego dnia dzieci mają do dyspozycji wodę.


Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.

W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.

A L E R G E  N Y:

substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji. 

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,

                    orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.

  1. Seler i produkty pochodne.

   10.Gorczyca i produkty pochodne.

   11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.

   12.Dwutlenek siarki (SO 2).

   13.Łubin i produkty pochodne.

   14.Mięczaki i produkty pochodne.