Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Poniedziałek 18.08.2025

Śniadanie

I: Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytniawoda, sól, drożdże) masło (śmietanka )  jajecznica ze szczypiorkiem kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)                                                                                                                                                                                                                                                     

II: herbatka owocowa z granatem(hibiskus ,jabłko, aromat granatu7%,lisćie jeżyny, aromat brzoskwiniowy, sok z granatu) borówka ,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Obiad

I DANIE: Zalewajka z ziemniakami.Składniki:(marchew, seler, por ,czosnek, pietruszka ,sól, pieprz, barszcz biały-mąka pszenna, mleko odtłuszczone w proszku)                    

II DANIE: Pierogi z truskawkami , surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy.Składniki: (jaja,mąka pszenna ,                truskawki , skrobia ziemniaczana , cukier)  surówka-(  marchewka ,jabłko) kompot- ( truskawka ,jabłko, cukier         

Podwieczorek    

Pieczywo mieszane  (mąka pszenna, mąka żytniawoda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) schab pieczony (mięso wieprzowe 76%, sól, przyprawy natur. cukier, białko zwierzęce, stabilizatory substancje ,gorczyca  sałata, ogórek zielony, herbata z miodem i cytryną, (herbata ,miód, cytryna )                                                                                                                                                                                                                            

Alergeny:   mleko, gluten, seler,śmietanka,sezam,gorczyca, jajko                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Wtorek 19.08.2025

Śniadanie

I: Pieczywo wieloziarniste mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże ) masło (śmietanka ser mozzarella,                               (mleko ,sól ,podpuszczka ,kwas cytrynowy) pomidor ,szczypiorek ,kawa inka  z mlekiem (mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)                                            

II: lemoniada  cytrynowa ,(mięta ,cytryna, miód),  arbuz ,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Obiad                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

I DANIE: Zupa szczawiowa z jajkiem makaronem . Składniki:  porcja z kurczaka , marchew, pietruszka, por, seler , szczaw, sól, pieprz jajko, makaron –mąka makaronowa pszenna)                      

II DANIE:  Kotlet mielony, puree ziemniaczane ,fasolka żółta gotowana , kompot owocowy .Składniki: łopatka wieprzowa, jajko ,bułka, cebula , przyprawy ,sól, pieprz ,olej,puree -ziemniaki ,sól, masło(śmietanka)  surówka :fasolka  żółta ,sól,kompot-(porzeczka ,jabłko, cukier )                                                           

Podwieczorek                                                                                                                                                                                                      

Kasza manna z musem owocowym (kasza mannamleko,                                                 (truskawki mrożone ,wiśnie cukier) angielka (mąka pszenna ,woda ,sól)masło (śmietanka ) herbata owocowa ,                                                                              

 Alergeny:  mleko, gluten,seler, śmietanka, jajko                                                             
Środa 20.08.2025

Śniadanie

I: Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane 100%,sól,mleko pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia woda, sól, drożdże) masło (śmietanka )                                                twarożek  z brzoskwinią , (mleko ,sól, stabilizator kultury bakterii ,brzoskwinia)herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód, cytryna )                       
II: jabłko ,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
Obiad                     

I DANIE: Ogórkowa z ziemniakami .Składniki :porcja rosołowa z kurczaka, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, koperek, ziemniaki, mąka pszenna ,mleko)                                                 

II DANIE: Gulasz z indyka duszony  w sosie własnym ,kasza jęczmienna na sypko, bukiet warzyw ,kompot . Składniki: udziec indyka, marchewka pietruszka ,cebula, seler ,przyprawy ,sól, olej, pieprz, papryka ,mąka ,kasza gryczana biała                                                                      surówka – marchewka ,kalafior, brokuł kompot- (wiśnia, jabłko ,cukier)                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Podwieczorek                                                                            

Zapiekanki z szynką,  żółtym serem,  bagietka : mąka pszenna woda, ,sól) (szynka z pasieki (mięso z indyka 80% 9,sól ,przyprawy stabilizatory ser żółty - mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii)  herbata z miodem i cytryną, imbirem  (herbata ,miód, cytryna ,imbir)  baton flips  kakaowy     (mąka kukurydziana ,ryżowa, błonnik kukurydziany, tłuszcz roślinny)                                              

Alergeny:    mleko,  gluten, seler,  śmietanka, sezam                                                                                                                                                                                                                                                                       

Czwartek 14.08.2025

Śniadanie

Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże)masło (śmietanka )ser topiony,                              (odtłuszczone mleko (49%) ser (28%),masło ,sól ,odtłuszczone mleko w proszku ,regulator kwasowości) ogórek zielony ,herbata z miodem, cytryną ,(herbata ,miód)owoc jabłka ,aromaty)                       

 II: lemoniada  cytrynowa ,(mięta ,cytryna, miód), arbuz               

Obiad     
I DANIE: Krupnik z kaszy  .Składniki:(porcja rosołowa z indyka, kasza jęczmienna , marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, ziemniaki ,nać pietruszki)                               
II DANIE:  Risotto z kurczakiem i warzywami , kompot owocowy . Składniki:  filet z kurczaka ,ryż biały, papryka kolorowa, cukinia, cebula, kukurydza ,czosnek ,olej,                         przyprawy: kurkuma, oregano, papryka słodka ,sól, pieprz,kompot-(wiśnia ,jabłko, cukier)                                
 Podwieczorek             

Angielka (mąka  pszenna,  ,woda, sól, drożdże )  masło (śmietanka ) dżem truskawkowym , (truskawki ,cukier, substancja żelująca, kwas cytrynowy)                                                                                               

kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)                        

Alergeny:  mleko, gluten,  seler,śmietanka,sezam                                                                                                                                                                                                                                     

Piątek 22.08.2025

Śniadanie

Pieczywo wieloziarniste , mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże)masło (śmietanka ) pasta z sera żółtego, jajka                              (mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii), jogurt natur.-mleko, żywe kultury bakterii) szczypiorek , kawa inka  z mlekiem (mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)                                                             
II: herbata malinowa (owoc maliny 50%,kwiat hibiskusa, owoc jabłka ,aromaty) arbuz,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
Obiad 

   

I DANIE: Zupa koperkowa. Składniki:  porcja z kurczaka , marchew, pietruszka, por, seler , ziemniaki , sól, pieprz ,koper ,mleko ,mąka pszenna                                                                           II DANIE: Filet z miruny smażony ,ziemniaki z koperkiem ,surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy.Składniki: ( filet z miruny , przyprawy ,sól, pieprz, cytryna, olej, jajko ,mąka pszenna) surówka – (marchew  ,kapusta kiszona ,por, jabłko, olej ,sól, pieprz ,koperek ,miód)kompot-(śliwka ,jabłko, cukier)                                                                                                                                                             

Podwieczorek

Pieczywo mieszane             (mąka razowa, mąka pszenna,  żytnia ,woda, sól, drożdże)  masło (śmietanka )szynką drobiową (mięso z indyka 93%,mięso wieprzowe10%, sól, przyprawy natur. cukier, stabilizatory substancje konserwujące)sałata, ogórkiem zielonym,  herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód ,cytryna )                                                                                                                                                                                                   

Alergeny:  mleko,  gluten, seler, śmietanka,  sezam, jajko ,ryba          

Dodatkowo przez cały tydzień każdego dnia dzieci mają do dyspozycji wodę.


Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.

W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.

A L E R G E  N Y:

substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji. 

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,

                    orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.

  1. Seler i produkty pochodne.

   10.Gorczyca i produkty pochodne.

   11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.

   12.Dwutlenek siarki (SO 2).

   13.Łubin i produkty pochodne.

   14.Mięczaki i produkty pochodne.