KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jadłospis

Poniedziałek 19.10.2020

Śniadanie 

Pieczywo mieszane (mąka razowa, pszenna, żytnia, sól, woda, drożdże), z masłem ( śmietanka), żółtym serem,  sałatą,  pomidorem,  herbata zcytryną i miodem

Obiad

I DANIE: Pomidorowa, (porcja rosołowa z indyka, marchew, seler, por, pietruszka, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz) z ryżem

II DANIE:  Ziemniaki, kotlet z jajka (jajka gotowane, jajka surowe, bułka, cebula, sól, pieprz), fasolka żółta z masłem i bułką tartą,  kompotze śliwek

Alergeny: 9

Podwieczorek 

Pieczywo mieszane (mąka razowa, pszenna, żytnia, woda, sól, drożdże), z masłem (śmietanka), szynkąwiejską (mięso wieprzowe 78%, woda, sól, przyprawy naturalne),  papryką, ogórkiem kiszonym, kawamleczna (mleko, kawa inka),  jabłko

Alergeny: 1, 7

Wtorek 20.10.2020

Śniadanie 

Pieczywo mieszane (mąka razowa,  pszenna,  żytnia,  woda,  sól, drożdże), z masłem (śmietanka), twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką,  kakao z mlekiem, soczek „Cymes”, krucha babeczka z serem

Alergeny: 1, 3, 7

Obiad 

I DANIE: Zalewajka ( marchew, pietruszka, por, seler, barszcz biały, sól, pieprz)

II DANIE: Makaron z kurczakiem w sosie serowo - brokułowym (filet z kurczaka, żółty ser, brokuł, sól, pieprz, czosnek, cebula), kompotśliwkowo - jabłkowy

Alergeny: 1, 7, 9

 Podwieczorek

Pieczywo mieszane (mąka pszenna, żytnia, razowa, woda, sól, drożdże),  z masłem (śmietanka), pasta z makreli jajka i pietruszki, herbata miętowa z cytryną i miodem, winogrono

 Alergeny: 1, 3, 7   

Środa 21.10.2020

Śniadanie 

Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane (mąka razowa, pszenna, żytnia, woda, sól, drożdże) z masłem (śmietanka),  szynką białą (szynka wieprzowa, sól, cukier, przyprawy), papryką, sałatą,  herbata z cytryną imiodem

Alergeny: 1, 7

Obiad 

I DANIE: Zupa krem z pomidorów (pomidory, papryka, cebula, marchew, pietruszka, por, seler, bazylia, sól)

II DANIE: Ziemniaki z koperkiem, schab w jajku,  mizeria z jogurtem, kompot wieloowocowy

Alergeny:  3, 9

Podwieczorek 

Kasza kuskus z sosem truskawkowym, angielka (mąka pszenna, woda, drożdże), z masłem (śmietanka),herbata miętowa z cytryną i miodem, banan

Alergeny: 1, 7

Czwartek 22.10.2020

Śniadanie 

Pieczywo mieszane (mąka razowa, pszenna, żytnia, woda, sól, drożdże) z masłem (śmietanka), schabem wędzonym (mięso wieprzowe 90%, przyprawy), ogórkiem zielonym, pomidorem, herbata z cytryną i miodem

Alergeny: 1, 7

Obiad 

I DANIE:Jarzynowa (porcja z indyka, marchew, pietruszka, por, seler, sól, groszek zielony, kalafior)  z natką pietruszki

II DANIE: Kasza bulgur, bitki wołowe w sosie własnym, buraczki gotowane z sokiem cytrynowym,kompot śliwkowy

Alergeny: 1, 9

Podwieczorek 

Bułka ziarnista (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, słonecznik, sezam, płatki owsiane, siemię),  z masłem (śmietanka),  dżemem truskawkowym, serek homogenizowanywaniliowy (mleko, żywe kultury bakterii, mleko w proszku, aromat),  herbata miętowa,gruszka

Alergeny: 1, 3, 7, 11

Piątek 23.10.2020

Śniadanie

Pieczywo mieszane (mąka razowa, pszenna,żytnia, woda, sól, drożdże), z masłem (śmietanka), jajecznica ze szczypiorkiem, kawa inka z mlekiem

Alergeny; 1, 3, 7

Obiad

I DANIE: Kapuśniak z kiszonej  kapusty (porcja rosołowa, kiszona kapusta, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler, sól)

II DANIE: Ziemniaki, ryba miruna w cieście naleśnikowym, kalafior z wody, kompotwiśniowy

Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9

Podwieczorek

Pieczywo mieszane (mąka razowa, pszenna, żytnia, woda, sól, drożdże) zmasłem (śmietanka),  kiełbasą krakowską (mięso wieprzowe, cukier, aromaty – seler, gorczyca sól),  papryką, sałatą,  herbata z cytryną imiodem, jabłko

Alergeny: 1, 7, 9, 10


Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.

W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.

A L E R G E  N Y:

substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji. 

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,

                    orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.

  1. Seler i produkty pochodne.

   10.Gorczyca i produkty pochodne.

   11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.

   12.Dwutlenek siarki (SO 2).

   13.Łubin i produkty pochodne.

   14.Mięczaki i produkty pochodne.

W ciągu dnia dzieci mają do dyspozycji przegotowaną wodę z cytryną , podaną w dzbankach