Jadłospis
Poniedziałek 01.09.2025
Śniadanie
I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda ,drożdże) masło (śmietanka ) jajko gotowane , ogórek zielony, rzodkiewka, szczypiorek , kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)
II: lemoniada arbuzowa , (woda , arbuz ,cytryna ,cukier )
Obiad
I DANIE: Zalewajka z ziemniakami.Składniki:(marchew, seler, por ,czosnek, pietruszka ,sól, pieprz, barszcz biały-mąka pszenna, mleko odtłuszczone w proszku)
II DANIE: Pierogi leniwe z karmelizowaną śliwką – wyrób własny , surówka z marchwi i jabłka, kompot owocowy.Składniki: ( mąka pszenna ,ser biały jajka, ziemniaki ,sól ,śliwka ,miód, cynamon, masło (śmietanka ) surówka( marchewka ,jabłko , sok z cytryny, sól, cukier) kompot- (jabłko ,truskawka, cukier)
Podwieczorek
Pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) szynka z indyka (mięso z indyka 93%mięso wieprzowe 10%,sól,przyprawy, stabilizatory: difosforan disodowy trifosforan pentasodowy) pomidor ,szczypiorek , herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód ,cytryna )
Alergeny: mleko, gluten, seler, śmietanka, sezam,jajko,
Wtorek 02.09.2025
Śniadanie
I: Pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka )ser mozzarella, (mleko ,sól ,podpuszczka ,kwas cytrynowy) , pomidor ,szczypiorek , kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)Obiad
I DANIE: Zupa krem z cukinii z groszkiem ptysiowym. Składniki: ziemniaki , cukinia ,marchew, pietruszka, por ,cebula ,czosnek seler ,olej, sól, pieprz, mleko ,groszek ptysiowy)
II DANIE: Schab w jajku i mące, puree ziemniaczane ,marchewka z groszkiem , kompot owocowy . Składniki:( schab wieprzowy ,jajko, mąkapszenna ,olej ,sól, pieprz) puree ziemniaczane :ziemniaki, mleko, sól surówka (marchewka ,groszek zielony, mąka pszenna, sól, pieprz, masło (śmietanka ) kompot-(wiśnia ,jabłko ,cukier)
Serek homogenizowany waniliowy (ser twarogowy, śmietana, cukier, koncentrat z marchwi, naturalny aromat) bułka kajzerka (mąka pszenna, ,woda, sól, drożdże) herbatka owocowa z granatem(hibiskus ,jabłko, aromat granatu7%,lisćie jeżyny, aromat brzoskwiniowy, sok z granatu)
Środa 03.09.2025
Śniadanie
I:Płatki kukurydziane na mleku (grys kukurydziany99,8% cukier trzcinowy, sól ,mleko) pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) pasztet borowikowy(tłuszcz wieprzowy ,woda ,wątroba wieprzowa ,kasza manna ,aromat borowika ,przyprawy sól ,białko sojowe) ,ogórek kiszony, herbata z miodem i cytryną, (herbata ,miód, cytryna )Podwieczorek
Pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) pasta z tuńczyka ,jajka (kawałki tuńczyka 49%,strzępy mięsa tuńczyka 21% , olej roślinny, sól) papryka ,szczypiorek,herbata z miodem i cytryną (miód ,cytryna, miód)
Alergeny: mleko, gluten, seler, śmietanka, sezam, jajko,ryba
Czwartek 04.09.2025
Śniadanie
I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże) masło (śmietanka )
parówka na gorąco (mięso wieprzowe 69%, mięso wołowe 1%, gorczyca ,białka sojowe)pomidorem ,szczypiorkiem, herbata z miodem (herbata ,miód)
II: herbatka owocowa z granatem(hibiskus ,jabłko ,aromat granatu7%,lisćie jeżyny ,aromat brzoskwiniowy, sok z granatu) kalarepka do chrupania
Koktajl brzoskwiniowy na bazie jogurtu( brzoskwinia jogurt natur.-mleko, żywe kultury bakterii,) chałka z masłem, (mąka pszenna ,woda ,sól)
masło (śmietanka)
Alergeny: mleko, gluten, seler, śmietanka, sezam
Piątek 05.09.2025
Śniadanie
Pieczywo wieloziarniste mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże) masło (śmietanka ) twarogiem z czubrycą zieloną (mleko ,sól, stabilizator kultury bakterii ,czubryca) ,pomidor , kawa inka z mlekiem(mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)I DANIE: Neapolitańska z makaronem. Składniki: porcja z indyka , marchew, pietruszka, por, seler , sól, pieprz , mleko ,mąka ) ser żółty ( mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii) ,makaron -(mąka makaronowa)
II DANIE: Kotlet z ryby , ziemniaki z koperkiem ,brokuł gotowany, kompot. Składniki: ( filet z miruny ,bułka,jajko przyprawy ,sól, pieprz, cytryna) ziemniaki z koperkiem,surówka – (brokuł, sól) kompot-(truskawka ,jabłko, cukier)
Podwieczorek
Pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka )kiełbasa podkomorzy (mięso wieprzowe 89% przyprawy naturalne , stabilizatory, sól, białka roślinne) ogórek zielony ,sałata, papryka, herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód ,cytryna )
Alergeny: mleko, gluten, seler, śmietanka, ryba, jajko, sezamDodatkowo przez cały tydzień każdego dnia dzieci mają do dyspozycji wodę.
Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.
W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.
A L E R G E N Y:
substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji.
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,
orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
10.Gorczyca i produkty pochodne.
11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12.Dwutlenek siarki (SO 2).
13.Łubin i produkty pochodne.
14.Mięczaki i produkty pochodne.