Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Poniedziałek 18.11.2024

Śniadanie

 I: Pieczywo wieloziarniste mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże ) masło (śmietanka ) ser mozzarella, (mleko ,sól ,podpuszczka ,kwas cytrynowy) ,pomidor ,szczypiorek , kawa inka  z mlekiem (mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)                                         

II: herbata ziołowa , (mięta ,pokrzywa ,rumianek ,cytryna) jabłko ,                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Obiad

I DANIE: Krupnik z kaszy.kładniki: ( porcja z kurczaka , marchew, pietruszka, por, seler , ziemniaki ,kasza  jęczmienna, sól, pieprz, natka pietruszki)       

 II DANIE: Pierogi z serem , surówka z marchewki i mandarynki , kompot owocowy.Składniki: ( jaja,mąka pszenna ,ser biały (mleko) ,budyń waniliowy- skrobia kukurydziana, ziemniaczana , cukier, aromat barwniki) surówka-(  marchewka ,mandarynka)kompot- ( truskawka ,jabłko, cukier)

Podwieczorek

Pieczywo mieszane             (mąka razowa, mąka pszenna,  żytnia,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) kiełbasą dębową  (mięso wieprzowe 81% ,sól, woda, cukier, przyprawy naturalne,    subst. zagęszczająca :karagen.) ogórek kiszony, papryka,  herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód ,cytryna ) mus  owocowy bez dodatku cukru (sok  z truskawek i jabłek)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Alergeny :   mleko, gluten, seler, śmietanka,jajko, sezam

Wtorek 19.11.2024

Śniadanie

I: Pieczywo mieszane  (mąka pszenna, mąka żytnia woda, sól, drożdże)masło (śmietanka ) pasta z sera żółtego, jajka                              (mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii), jogurt natur.-mleko, żywe kultury bakterii) szczypiorek , rzodkiewka,herbata z miodem i cytryną  (herbata ,miód ,cytryna )                                   

II: jogurt actimel,(mleko częściowo odtłuszcz, przecier truskawkowy, aromaty natur. żywe kultury bakterii) mandarynka,                                                                                                                                                                                                              

Obiad

I DANIE: Ogórkowa z ziemniakami . Składniki :porcja rosołowa z kurczaka, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, koperek, ziemniaki, mąka pszenna ,mleko)                                                

  II DANIE:  Filet kurczaka z cukinią, szpinakiem ,pomidorami suszonymi, makaron penne, kompot owocowy . Składniki: kurczak ,cukinia ,szpinak świeży, pomidory suszone  , mąkapszenna ,mleko  sól, pieprz ,czosnek ,oreganomakaron penne -(mąka makaronowa pszenna ) kompot-(wiśnia ,jabłko ,cukier)                                                                                    

                                                                     

Podwieczorek

Budyń czekoladowy na mleku (skrobia kukurydziana, ziemniaczana ,kakao, cukier, aromat barwniki, pieczywo kukurydziane(mąka kukurydziana ,słonecznik, woda, sól ,drożdże )                                    masło (śmietanka)  herbata owocowa , (owoc aronii ,kwiat hibiskusa, owoc maliny),                                                                                                                                                                                                                               

banan                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 Alergeny: mleko,  gluten,   śmietanka,   seler ,jajko, sezam
Środa 20.11.2024

Śniadanie

I: Płatki ryżowe na mleku   (płatki ryżowe, sól ,mleko                   pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda ,drożdże ) masło (śmietanka )jajecznica ze szczypiorkiem herbata z miodem i cytryną,(herbata ,miód, cytryna )                        

II: herbata ziołowa , (mięta ,pokrzywa ,rumianek ,cytryna) kapusta kiszona, marchewka,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Obiad     

I DANIE: Krem marchwiowy z groszkiem ptysiowym.Składniki:   marchew, pietruszka, seler , ziemniaki, cebula ,sok pomarańczowy ,sól kurkuma ,pieprz ,miód, groszek ptysiowy(mąka pszenna,jaja ,margaryna ,woda, sól ,regulator kwasowości)                                                                                                      

II DANIE:  Kotlet pożarski,ziemniaki  z koperkiem , buraczki gotowane , kompot owocowy . Składniki:  filet z kurczaka, jajko ,bułka, masło(śmietanka) ,cebula ,nać pietruszki, przypraw ,sól, pieprz ,olej) ziemniaki ,sól, koperek, surówka –buraki, sok z cytryny ,cukier ,sól, kompot-(wiśnia ,jabłko, cukier                                                                        
                                    
Podwieczorek

Galaretka owocowa z bananem (cukier ,żelatyna, regulator kwasowości , aromat ,barwnik, banan) chałka  (mąka pszenna ,woda ,sól)  masło (śmietanka )

herbata owocowa ,(owoc aronii ,kwiat hibiskusa, owoc maliny)                                                 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Alergeny:mleko,gluten,  seler, śmietanka, jajko,sezam   

Czwartek 21.11.2024

Śniadanie

I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże,masło (śmietanka

parówka na gorąco  (mięso wieprzowe 69%, mięso wołowe 1%, gorczyca ,białka sojowe) pomidor, szczypiorek,herbata z miodem (herbata ,miód)

 II: herbatka owocowa z granatem(hibiskus ,jabłko ,aromat granatu7%,lisćie jeżyny ,aromat brzoskwiniowy, sok z granatu)                                           

kalarepka do chrupania,
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
Obiad   

I DANIE: Zupa grochowa z ziemniakami . Składniki:  (porcja rosołowa z indyka groch żółty, marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, nać pietruszki, ziemniak,)

II DANIE:  Pulpety z indyka w sosie pomidorowym, ryż biały  na  sypko, surówka z ogórka kiszonego, kompot owocowy. Składniki: (mięso mielone z indyka,  cebula bułka,jajko ,przyprawy, sól, pieprz , mąka, mleko koncentrat pomidorowy (przetarte pomidory,)                                                                                                                                                                                           

ryż biały,surówka –ogórek kiszony, marchewka, jabłko ,por, pietruszka , seler ,olej,kompot-(porzeczka ,jabłko ,cukier)                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Podwieczorek    

Babka cytrynowa  (mąka jajko, cukier ,proszek do pieczenia ,olej, skórka i sok z cytryny) koktajl mango- banan na bazie jogurtu( mango, banan  jogurt natur.-mleko, żywe kultury bakterii, mleczko kokosowe ,migdałowe nasiona chia )                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

banan

                                              

Alergeny: mleko, gluten,seler,  śmietanka, sezam,jajka,

Piątek 22.11.2024

Śniadanie

I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdżemasło (śmietanka

twarożek ze szczypiorkiem ,(mleko ,sól, stabilizator kultury bakterii), rzodkiewka, kakao z mlekiem(mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)                                                                                                                                                                                                                                                     

II: herbatka owocowa z granatem(hibiskus ,jabłko ,aromat granatu7%,lisćie jeżyny ,aromat brzoskwiniowy, sok z granatu) gruszka ,żurawina suszona,                                                                     

Obiad 

I DANIE: Zupa pomidorowa z makaronem. Składniki:  porcja rosołowa z kurczaka , marchew, sól, pieprz, pietruszka, por, seler koncentrat pomidorowy (przetarte pomidory), sól, pieprz, natka pietruszki, mleko,)makaron-mąka makaronowa pszenna)       
 II DANIE: Filet z miruny smażony , ziemniaki z koperkiem ,surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy.  Składniki: ( filet z miruny , przyprawy ,sól, pieprz, cytryna, olej, jajko ,mąka pszenna) ziemniaki, sól ,koperek, surówka – (marchew  ,kapusta kiszona ,por, jabłko, olej ,sól, pieprz ,koperek ,miód) kompot-(śliwka ,jabłko, cukier)                                                                                                                                                                                                                                                 

Podwieczorek

Pieczywo mieszane             (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia ,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka )  szynka z indyka (mięso z indyka 93%mięso wieprzowe 10%,sól,przyprawy, stabilizatory: difosforan  disodowy trifosforan pentasodowy)sałata, papryka,herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód ,cytryna )                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

 

Alergeny:  mleko, gluten,  seler, śmietanka,ryba,  jajko,sezam.                                                                                                 

Dodatkowo przez cały tydzień każdego dnia dzieci mają do dyspozycji wodę.


Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.

W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.

A L E R G E  N Y:

substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji. 

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,

                    orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.

  1. Seler i produkty pochodne.

   10.Gorczyca i produkty pochodne.

   11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.

   12.Dwutlenek siarki (SO 2).

   13.Łubin i produkty pochodne.

   14.Mięczaki i produkty pochodne.