Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Poniedziałek 26.05.2025

Śniadanie

I: Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytniawoda, sól, drożdże)  masło (śmietanka twarożek  z brzoskwinią ,(mleko ,sól, stabilizator kultury bakterii ,brzoskwinia)                                                                     kakao z mlekiem(mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)                         

II: herbatka owocowa z granatem(hibiskus ,jabłko, aromat granatu7%,lisćie jeżyny, aromat brzoskwiniowy, sok z granatu) arbuz,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Obiad

I DANIE: Zalewajka z ziemniakami.Składniki:(marchew, seler, por ,czosnek, pietruszka ,sól, pieprz, barszcz biały-mąka pszenna, mleko odtłuszczone w proszku)                   

  II DANIE: Makaron z sosem spaghetti, kompot owocowy. Składniki: mąka pszenna ,makaronowa  ,(sos spaghetti-mięso mielone z indyka, pieczarki, cebula ,papryka, koncentrat pomidorowy –przetarte pomidory ,sól pieprz ,olej, oregano,)                                         

kompot- (truskawka, jabłko ,cukier)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Podwieczorek    

Pieczywo wieloziarniste mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże,masło (śmietanka ) szynka z indyka  (mięso z indyka 93%mięso wieprzowe 10%,sól,przyprawy, stabilizatory: difosforan  disodowy trifosforan pentasodowy)  sałatą , papryką , herbata z miodem i cytryną (miód ,cytryna, miód)                                                             

Alergeny : mleko,  gluten,  seler, śmietanka, jajko                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Wtorek 27.05.2025

Śniadanie

I: Pieczywo mieszan   (mąka pszenna, mąka żytniawoda, sól, drożdże)masło (śmietanka ser  żółty , (mleko ,sól, stabilizator, kultury bakteriiogórek zielony,  kawa inka  z mlekiem(mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)                                                            
 II: mus  owocowy bez dodatku cukru (sok  z truskawek i jabłek)    Obiad                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

I DANIE: Krupnik z kaszy  . Składniki:(porcja rosołowa z indyka, kasza jęczmienna , marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, ziemniaki ,nać pietruszki)                                                                 

II DANIE:  Schab w jajku i mące, puree  ziemniaczane , kapusta młoda gotowana ,kompot owocowy .  Składniki:( schab wieprzowy ,jajko, mąkapszenna ,olej ,sól, pieprz) puree ziemniaczane :ziemniaki, mleko, sól masło (śmietanka              surówka (kapusta młoda ,marchewka, cebula, koperek, sól, pieprz ,ole, kompot-(wiśnia ,jabłko ,cukier)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Podwieczorek                                                                                                                                                                                                      

Ryż na sypko z sosem malinowo -truskawkowym ,  (ryż truskawki, maliny, śmietana )  pieczywo kukurydziane (mąka kukurydziana słonecznik, sól, woda ,drożdże) ) masło (śmietanka                                                                   ,                                                                                                                                                                      

  

 Alergeny: mleko, gluten,  seler, śmietanka,   jajko,
Środa 28.05.2025

Śniadanie

I: Musli  tropicalne na mleku, (pełnoziarniste płatki owsiane mieszanka suszonych i kandyz owoc)                 pieczywo mieszane   (mąka pszenna, mąka żytniawoda, sól, drożdże) masło (śmietanka )                     jajecznica ze szczypiorkiem ,herbata z miodem i cytryną, (herbata ,miód, cytryna )                       
II : truskawki ,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      
Obiad  

I DANIE: Botwinka Składniki:  (porcja rosołowa z kurczaka, buraki, marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, koperek, ziemniaki,

II DANIE:  Filet kurczaka z cukinią, szpinakiem ,pomidorami suszonymi,  makaron penne  ,kompot owocowy . Składniki: kurczak ,cukinia ,szpinak świeży, pomidory suszone  , mąkapszenna ,mleko  sól, pieprz ,czosnek ,oregano) makaron penne -(mąka makaronowa pszenna )                   

  kompot-(wiśnia ,jabłko ,cukier)                                                                                   

                                                                                                                                                                                                                                                
Podwieczorek                                                                            

Zapiekanki z szynką, ananasem ,żółtym serem, bagietka : mąka pszenna woda, ,sól)(szynka z pasieki (mięso z indyka 80% 9,sól ,przyprawy stabilizatory ananas,ser żółty -mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii) herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód ,cytryna )                  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Alergeny:mleko,  gluten,seler,śmietanka,  jajko ,

Czwartek 29.05.2025

Śniadanie

I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże) masło (śmietanka

krakowska podsuszana (mięso wieprzowe ,sól, seler ,gorczyca cukier, subst .kons.) sałata, papryka kolorowa, herbata z miodem ,cytryną ,(herbata ,miód ,cytryna)                                                   

II: lemoniada cytrynowa,  (cytryna, mięta ,miód)pomidorki koktajlowe ,            

Obiad  
I DANIE : Rosół z makaronem.Składniki: porcja z kurczak ,pietruszka , marchew, por, seler , sól, pieprz, kurkuma, makaron- (mąka pszenna makaronowa)                         
II DANIE:  Klopsiki drobiowe w sosie pieczarkowym , ziemniaki z koperkiem , ogórek małosolny,kompot owocowy .Składniki:  filet z kurczaka ,jajko, bułka, cebula, sól, pieprz, surówka –ogórek małosolny  kompot-(wiśnia ,jabłko, cukier)                                                                                                                                                                                                                                 

Podwieczorek             

Serek homogenizowany waniliowy (ser twarogowy, śmietana, cukier, koncentrat z marchwi, naturalny aromat) bułka kajzerka (mąka  pszenna,  ,woda, sól, drożdże)herbatka owocowa z granatem(hibiskus ,jabłko, aromat granatu7%,lisćie jeżyny, aromat brzoskwiniowy, sok z granatu)

                                       

ALERGENY: mleko, gluten,  seler,  śmietanka,   sezam,jajko, gorczyca  

Piątek 30.05.2025

Śniadanie

Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże) masło (śmietanka ) pasta z sera żółtego, jajka                              (mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii), jogurt natur.-mleko, żywe kultury bakterii) szczypiorek ,kawa inka  z mlekiem(mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)                                                          
   II: herbata malinowa(owoc maliny 50%,kwiat hibiskusa, owoc jabłka ,aromaty)jabłko                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Obiad 

I DANIE: Krem marchwiowy z groszkiem ptysiowym.Składniki:   marchew, pietruszka, seler , ziemniaki, cebula ,sok pomarańczowy ,sól kurkuma ,pieprz ,miód, groszek ptysiowy(mąka pszenna,jaja ,margaryna ,woda, sól ,regulator kwasowości)                                                                                                      

II DANIE: Kotlet z ryby ,ziemniaki z koperkiem ,surówka z kapusty pekińskiej,kompot.  Składniki: ( filet z miruny  ,bułka,jajko przyprawy ,sól, pieprz, cytryna) ziemniaki z koperkiem, surówka – (marchew  ,kapusta pekińska ,por, ogórek zielony jabłko, olej ,sól, pieprz ,koperek, miód)kompot-(truskawka ,jabłko, cukier)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Podwieczorek                                                                                                                                                                                                                                                 

Pieczywo mieszane             (mąka razowa, mąka pszenna,  żytnia ,woda, sól, drożdże)  masło (śmietanka )szynką drobiową (mięso z indyka 93%,mięso wieprzowe10%, sól, przyprawy natur. cukier, stabilizatory substancje konserwujące) sałata, ogórkiem zielonym, herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód ,cytryna )                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Alergeny:mleko,  gluten,  seler,   śmietanka,   ryba, jajko, sezam,

Dodatkowo przez cały tydzień każdego dnia dzieci mają do dyspozycji wodę.


Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.

W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.

A L E R G E  N Y:

substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji. 

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,

                    orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.

  1. Seler i produkty pochodne.

   10.Gorczyca i produkty pochodne.

   11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.

   12.Dwutlenek siarki (SO 2).

   13.Łubin i produkty pochodne.

   14.Mięczaki i produkty pochodne.