Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Poniedziałek 28.10.2024

Śniadanie

I: Pieczywo wieloziarniste  mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże) masło (śmietanka ) ser  żółty ,(mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii) rzodkiewka, ogórek zielony ,herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód, cytryna )                       

 II: herbata ziołowa ,  (mięta ,pokrzywa ,rumianek ,cytryna) marchewka do chrupania,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Obiad

I DANIE: Ogórkowa z ziemniakami .Składniki :porcja rosołowa z kurczaka, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, koperek, ziemniaki, mąka pszenna ,mleko)                                                 

II DANIE:  Kurczak w sosie słodko - kwaśnym,  ryż biały na sypko , kompot . Składniki: filet z kurczaka ,cebula, papryka, marchewka, ananas ,kukurydza, przyprawy ,olej ,sól, pieprz, koncentrat pomidorowy (przetarte pomidory ) ryż biały, kompot-(porzeczka ,wiśnia ,cukier)                                                                                   

                                                                                                                                                                                                                                                                               

Podwieczorek

Bułka kajzerka (mąka  pszenna,  ,woda, sól, drożdże ) masło (śmietanka ) powidła śliwkowe (śliwki węgierki ,cukier)                                                                                        

kakao z mlekiem   (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)                                                                                                                                                                                                                                

banan                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Alergeny :   mleko,   gluten, seler,  śmietanka,sezam,                                                                                                                                                                           

Wtorek 29.10.2024

Śniadanie

I: Pieczywo mieszane  (mąka pszenna, mąka żytnia woda, sól, drożdże)masło (śmietanka schab biały(schab wieprzowy 89% przyprawy naturalne , stabilizatory: trifosforany polifosforany, sól, białko sojowe  substancje zagęszczające :karagen gorczyca)pomidor ,sałata , kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)                     

II: herbata ziołowa , (mięta ,pokrzywa ,rumianek ,cytryna) mandarynka,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Obiad

I DANIE: Żurek z białą kiełbasą.Składniki:(marchew, seler, por ,czosnek, pietruszka ,sól, pieprz, barszcz biały-mąka pszenna, żytnia mleko odtłuszczone w proszku) kiełbasa biała (mięso wieprzowe 90%,woda,sól,przyprawy,ekstrakty przypraw , ekstrakt  czerwonego buraka, błonnik bambusowy)                                                              

II DANIE:  Leniwe kluseczki dyniowe z masłem ,cynamonem, surówka z selera i jabłka,kompot.Składniki: puree dyniowe , ser biały ,mąka ziemniaczana ,pszenna ,masło (mleko ,sól, stabilizator kultury bakterii), cynamon, surówka : seler ,jabłko ,sól ,jogurt naturalny –mleko żywe kultury bakterii   kompot-(truskawka ,jabłko,cukier)                                                                                  


Podwieczorek

Kisiel truskawkowy (cukier, skrobia ziemn. regulator kwasowości, aromat koncentraty roślinne)chałka (mąka  pszenna,  ,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka)                                                                                                                                    

herbata z miodem, cytryną(herbata ,miód ,cytryna)baton flips  kakaowy (mąka kukurydziana ,ryżowa, błonnik kukurydziany, tłuszcz roślinny)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
 Alergeny: mleko,  gluten,   śmietanka,   seler ,gorczyca, jajko
Środa 30.10.2024

Śniadanie

I:Wielozbożowe kulki  o smaku czekoladowym o obniżonej zawartości cukru na mleku (mąka 68%pszenna ,pszenna pełnoziarnista ,ryżowa,  kukurydziana ,cukier ,inulina ,kakao 7%,naturalne aromaty)pieczywo mieszane(mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia,woda, sól, drożdże)masło (śmietanka ) jajko gotowane , ogórek zielony, rzodkiewka herbata z miodem i cytryną, imbirem(herbata ,miód, cytryna ,imbir)                        

II: mus  owocowy bez dodatku cukru (sok  z truskawek i jabłek)                                                                    

Obiad                                                                      

I DANIE : Rosół z makaronemSkładniki: porcja z kurczak ,pietruszka , marchew, por, seler , sól, pieprz, kurkuma, makaron- (mąka pszenna makaronowa)

II DANIE:  Pałeczka z kurczaka duszona,ziemniaki z koperkiem  , brukselka gotowana ,kompot  . Składniki: podudzie kurczaka ,papryka ,sól, pieprz ,majeranekiemniaki ,koperek surówka :brukselka ,sól ,masło, bułka tarta) kompot-(wiśnia ,jabłko ,cukier)                                                                                        

Podwieczorek

Pieczywo mieszane   (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia ,woda, sól, drożdże masło (śmietanka )pasta z makreli ,jajka (makrela wędzona ,jajko szczypiorek) ogórek kiszony , herbata z miodem(herbata ,miód)

baton crunchy żurawinowy (płatki owsiana ,kasza kukurydziana, mąka ryżowa, syrop glukozowy ,żurawina wieloowocowa, tłuszcz palmowy)                                                                                                                                                                                                                                   

Alergeny:mleko,gluten,  seler, śmietanka, jajko,sezam, ryba                                                                                                       

Czwartek 31.10.2024

Śniadanie

I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże)masło (śmietanka

twarożek ze szczypiorkiem ,(mleko ,sól, stabilizator kultury bakterii), rzodkiewka,  kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)                                                                                                                                                                                                                                                     

II: herbatka owocowa z granatem(hibiskus ,jabłko ,aromat granatu7%,lisćie jeżyny ,aromat brzoskwiniowy, sok z granatu)  gruszka,
Obiad   

I DANIE: Neapolitańska z makaronem.Składniki:  porcja z indyka  , marchew, pietruszka, por, seler , sól, pieprz , mleko ,mąka ) ser żółty ( mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii) ,makaron  -(mąka makaronowa)                                                        

 II DANIE:  Schab w jajku i mące,puree  ziemniaczane ,   surówka z czerwonej kapusty , kompot  .Składniki: schab wieprzowy  ,jajko, mąkapszenna ,olej ,sól, pieprz)puree ziemniaczane :ziemniaki, mleko, sól             surówka :kapusta czerwona , jabłko  ,olej ,sól ,pieprz ,cytryna) kompot-(śliwka ,jabłko ,cukier)  

                                                                                   

Podwieczorek    

Pieczywo mieszane             (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia,woda, sól, drożdże)masło (śmietanka ) szynka z indyka (mięso z indyka 93%mięso wieprzowe 10%,sól,przyprawy, stabilizatory: difosforan  disodowy trifosforan pentasodowy)pomidor ,sałata , herbata z miodem i cytryną(herbata ,miód ,cytryna )                     

Alergeny: mleko, gluten,seler,  śmietanka,  sezam, jajko                                                                                                                                                                                  

Piątek 01.11.2024

Śniadanie

I:                     

II:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Obiad 

I DANIE:

II DANIE: 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Podwieczorek     

 

Alergeny: 

Dodatkowo o godzinie 10.00 i 15.00 dzieci otrzymują napój: wodę z cytryną bądź herbatkę.   


Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.

W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.

A L E R G E  N Y:

substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji. 

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,

                    orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.

  1. Seler i produkty pochodne.

   10.Gorczyca i produkty pochodne.

   11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.

   12.Dwutlenek siarki (SO 2).

   13.Łubin i produkty pochodne.

   14.Mięczaki i produkty pochodne.