Jadłospis
Poniedziałek 18.11.2024
Śniadanie
I: Pieczywo wieloziarniste mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże ) masło (śmietanka ) ser mozzarella, (mleko ,sól ,podpuszczka ,kwas cytrynowy) ,pomidor ,szczypiorek , kawa inka z mlekiem (mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)
II: herbata ziołowa , (mięta ,pokrzywa ,rumianek ,cytryna) jabłko ,
Obiad
I DANIE: Krupnik z kaszy.kładniki: ( porcja z kurczaka , marchew, pietruszka, por, seler , ziemniaki ,kasza jęczmienna, sól, pieprz, natka pietruszki)
II DANIE: Pierogi z serem , surówka z marchewki i mandarynki , kompot owocowy.Składniki: ( jaja,mąka pszenna ,ser biały (mleko) ,budyń waniliowy- skrobia kukurydziana, ziemniaczana , cukier, aromat barwniki) surówka-( marchewka ,mandarynka)kompot- ( truskawka ,jabłko, cukier)
Podwieczorek
Pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, żytnia,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) kiełbasą dębową (mięso wieprzowe 81% ,sól, woda, cukier, przyprawy naturalne, subst. zagęszczająca :karagen.) ogórek kiszony, papryka, herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód ,cytryna ) mus owocowy bez dodatku cukru (sok z truskawek i jabłek)
Alergeny : mleko, gluten, seler, śmietanka,jajko, sezam
Wtorek 19.11.2024
Śniadanie
I: Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia woda, sól, drożdże)masło (śmietanka ) pasta z sera żółtego, jajka (mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii), jogurt natur.-mleko, żywe kultury bakterii) szczypiorek , rzodkiewka,herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód ,cytryna )
II: jogurt actimel,(mleko częściowo odtłuszcz, przecier truskawkowy, aromaty natur. żywe kultury bakterii) mandarynka,Obiad
I DANIE: Ogórkowa z ziemniakami . Składniki :porcja rosołowa z kurczaka, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, koperek, ziemniaki, mąka pszenna ,mleko)
II DANIE: Filet kurczaka z cukinią, szpinakiem ,pomidorami suszonymi, makaron penne, kompot owocowy . Składniki: kurczak ,cukinia ,szpinak świeży, pomidory suszone , mąkapszenna ,mleko sól, pieprz ,czosnek ,oreganomakaron penne -(mąka makaronowa pszenna ) kompot-(wiśnia ,jabłko ,cukier)
Podwieczorek
Budyń czekoladowy na mleku (skrobia kukurydziana, ziemniaczana ,kakao, cukier, aromat barwniki, pieczywo kukurydziane(mąka kukurydziana ,słonecznik, woda, sól ,drożdże ) masło (śmietanka) herbata owocowa , (owoc aronii ,kwiat hibiskusa, owoc maliny),
banan
Alergeny: mleko, gluten, śmietanka, seler ,jajko, sezamŚroda 20.11.2024
Śniadanie
I: Płatki ryżowe na mleku (płatki ryżowe, sól ,mleko) pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda ,drożdże ) masło (śmietanka )jajecznica ze szczypiorkiem herbata z miodem i cytryną,(herbata ,miód, cytryna )
II: herbata ziołowa , (mięta ,pokrzywa ,rumianek ,cytryna) kapusta kiszona, marchewka,Obiad
I DANIE: Krem marchwiowy z groszkiem ptysiowym.Składniki: marchew, pietruszka, seler , ziemniaki, cebula ,sok pomarańczowy ,sól kurkuma ,pieprz ,miód, groszek ptysiowy(mąka pszenna,jaja ,margaryna ,woda, sól ,regulator kwasowości)
II DANIE: Kotlet pożarski,ziemniaki z koperkiem , buraczki gotowane , kompot owocowy . Składniki: filet z kurczaka, jajko ,bułka, masło(śmietanka) ,cebula ,nać pietruszki, przypraw ,sól, pieprz ,olej) ziemniaki ,sól, koperek, surówka –buraki, sok z cytryny ,cukier ,sól, kompot-(wiśnia ,jabłko, cukierGalaretka owocowa z bananem (cukier ,żelatyna, regulator kwasowości , aromat ,barwnik, banan) chałka (mąka pszenna ,woda ,sól) masło (śmietanka )
herbata owocowa ,(owoc aronii ,kwiat hibiskusa, owoc maliny)
Alergeny:mleko,gluten, seler, śmietanka, jajko,sezam
Czwartek 21.11.2024
Śniadanie
I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże,masło (śmietanka )
parówka na gorąco (mięso wieprzowe 69%, mięso wołowe 1%, gorczyca ,białka sojowe) pomidor, szczypiorek,herbata z miodem (herbata ,miód)
II: herbatka owocowa z granatem(hibiskus ,jabłko ,aromat granatu7%,lisćie jeżyny ,aromat brzoskwiniowy, sok z granatu)
kalarepka do chrupania,I DANIE: Zupa grochowa z ziemniakami . Składniki: (porcja rosołowa z indyka groch żółty, marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, nać pietruszki, ziemniak,)
II DANIE: Pulpety z indyka w sosie pomidorowym, ryż biały na sypko, surówka z ogórka kiszonego, kompot owocowy. Składniki: (mięso mielone z indyka, cebula bułka,jajko ,przyprawy, sól, pieprz , mąka, mleko koncentrat pomidorowy (przetarte pomidory,)
ryż biały,surówka –ogórek kiszony, marchewka, jabłko ,por, pietruszka , seler ,olej,kompot-(porzeczka ,jabłko ,cukier)Podwieczorek
Babka cytrynowa (mąka jajko, cukier ,proszek do pieczenia ,olej, skórka i sok z cytryny) koktajl mango- banan na bazie jogurtu( mango, banan jogurt natur.-mleko, żywe kultury bakterii, mleczko kokosowe ,migdałowe nasiona chia )
banan
Alergeny: mleko, gluten,seler, śmietanka, sezam,jajka,
Piątek 22.11.2024
Śniadanie
I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdżemasło (śmietanka )
twarożek ze szczypiorkiem ,(mleko ,sól, stabilizator kultury bakterii), rzodkiewka, kakao z mlekiem(mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)
II: herbatka owocowa z granatem(hibiskus ,jabłko ,aromat granatu7%,lisćie jeżyny ,aromat brzoskwiniowy, sok z granatu) gruszka ,żurawina suszona,
Obiad
I DANIE: Zupa pomidorowa z makaronem. Składniki: porcja rosołowa z kurczaka , marchew, sól, pieprz, pietruszka, por, seler koncentrat pomidorowy (przetarte pomidory), sól, pieprz, natka pietruszki, mleko,)makaron-mąka makaronowa pszenna)Podwieczorek
Pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia ,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) szynka z indyka (mięso z indyka 93%mięso wieprzowe 10%,sól,przyprawy, stabilizatory: difosforan disodowy trifosforan pentasodowy)sałata, papryka,herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód ,cytryna )
Alergeny: mleko, gluten, seler, śmietanka,ryba, jajko,sezam.
Dodatkowo przez cały tydzień każdego dnia dzieci mają do dyspozycji wodę.
Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.
W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.
A L E R G E N Y:
substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji.
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,
orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
10.Gorczyca i produkty pochodne.
11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12.Dwutlenek siarki (SO 2).
13.Łubin i produkty pochodne.
14.Mięczaki i produkty pochodne.