Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Poniedziałek 26.09.2022

Śniadanie

I: Pieczywo mieszane(mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże) z masłem (śmietanka), jajko gotowane, pomidor, szczypiorek kawa inka z mlekiem           

II: baton crunchy, lemoniada

Alergeny: 1, 3, 7

Obiad

I DANIEZalewajka z ziemniakami (marchew, seler, por, ziemniaki, pietruszka, barszcz biały)

II DANIE: Naleśniki z serem (mleko, jajka mąka  pszenna), surówka z marchewki i jabłka, kompotwiśniowy

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek 

Pieczywo mieszane (mąka razowa, pszenna, żytnia, woda, sól, drożdże) zmasłem (śmietanka),  kiełbasą krakowską (mięso wieprzowe, cukier, aromaty-seler, gorczyca, sól),  sałatą, pomidorem, herbata z cytryną imiodem

Alergeny: 1, 7, 9, 10

Wtorek 27.09.2022

Śniadanie

I: Pieczywo mieszane (mąka razowa,  pszenna, żytnia, sól, woda, drożdże) z masłem ( śmietanka), żółtym serem (mleko, sól, stabilizator, kultury bakterii), papryką, ogórkiem kiszonym,  herbata zcytryną i miodem

II: banan, herbatka ziołowa

Alergeny: 1, 7

Obiad

I DANIEPomidorowa z ryżem (porcja rosołowa z indyka, marchew, pietruszka, por, seler, ryż, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy, natka pietruszki)

II DANIE: Ziemniaki z koperkiem, kotlet mielony (wieprzowina, bułka jajko cebula) buraczki gotowane, kompotporzeczkowy

Alergeny:  1, 3, 7, 9

Podwieczorek

Angielka (mąka pszenna, sól, woda, drożdże, z masłem (śmietanka), powidłami śliwkowymi o obniżonej zawartości cukru (śliwki, cukier, substancja żelująca), budyń (skrobia kukurydziana, ziemniaczana, barwniki) herbata ziołowa

 Alergeny: 1, 7

Środa 28.09.2022

Śniadanie 

I:  Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane (mąka pszenna, żytnia, razowa, woda, sól, drożdże) zmasłem (śmietanka), serem białym  szczypiorkiem i rzodkiewką, herbata  z cytryną i miodem

II: jabłko, śliwka,  napój/herbatka

Alergeny: 1, 7

Obiad 

I DANIEZupa jarzynowa (porcja rosołowa z indyka, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler, kalafior, groszek zielony, fasolka)

II DANIE: Kasza jęczmienna, polędwiczki duszone z warzywami (polędwiczka wieprzowa, ogórek kiszony, kompot  owocowy

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek 

Pieczywo mieszane (mąka pszenna, razowa, żytnia, sól, drożdże, woda) z masłem (śmietanka), pasta z  makreli  z papryką, herbata miętowa z cytryną

Alergeny: 1, 7, 9

Czwartek 29.09.2022

Śniadanie 

I: Pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże) zmasłem (śmietanka), schab biały (mięso wieprzowe 97%, sól, przyprawy, stabilizator), pomidor, herbata z cytryną        

II:  winogrono, marchewka, herbatka ziołowa

Alergeny: 1, 7

Obiad 

I DANIEPieczarkowa z makaronem (por, seler, marchew, pietruszka, pieczarki sól, pieprz) z makaronem (mąka pszenna, woda, jaja przepiórcze, kurkuma)

II DANIE: Ziemniaki,  pulpety drobiowe w sosie koperkowym (filet z kurczaka, jajka, bułka, przyprawy) brokuł gotowany,kompot  owocowy

Alergeny: 1, 3, 7,  9

Podwieczorek 

Koktajl bananowo -wiśniowy (banan,  wiśnia, jogurt naturalny, bułka  kukurydziana (mąka pszenna kukurydziana, drożdże słonecznik, dynia) z masłem,  herbata miętowa

Alergeny: 1, 7

Piątek 30.09.2022

Śniadanie

I: Pieczywo mieszane (mąka pszenna, żytnia, razowa, woda, sól, drożdże) zmasłem (śmietanka), serem mozzarella  wędzona, ogórkiem zielonym herbata  z cytryną i miodem

II: nektarynka

Alergeny: 1, 7

Obiad

I DANIE: Ogórkowa  z koperkiem (porcja rosołowa z indyka, ogórki kiszone, ziemniaki,  marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, natka pietruszki)

II DANIE: Ziemniaki, koper, miruna duszona (miruna, sól, pieprz cytrynowy) surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, cebula, marchew, jabłko, olej, pieprz, sól), kompotporzeczkowy

Alergeny: 1, 4, 7, 9

Podwieczorek

Pieczywo mieszane (mąka razowa, pszenna, żytnia woda, sól, drożdże) z masłem (śmietanka), szynkąwiejską (mięso wieprzowe 78%, woda, sól, przyprawy naturalne), papryka  kawaInka z mlekiem, herbata ziołowa

Alergeny: 1, 7

 

 

Dodatkowo o godzinie 10.00 i 15.00 dzieci otrzymują napój: wodę z cytryną bądź herbatkę.   


Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.

W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.

A L E R G E  N Y:

substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji. 

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,

                    orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.

  1. Seler i produkty pochodne.

   10.Gorczyca i produkty pochodne.

   11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.

   12.Dwutlenek siarki (SO 2).

   13.Łubin i produkty pochodne.

   14.Mięczaki i produkty pochodne.