Jadłospis
Poniedziałek 23.12.2024
Śniadanie
I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże,masło (śmietanka ) szynką drobiową (mięso z indyka 93%,mięso wieprzowe10%, sól, przyprawy natur. cukier, stabilizatory ,substancje konserwujące)ogórek kiszony, papryka, herbata z miodem i cytryną, imbirem (herbata ,miód, cytryna ,imbir)
II: herbata ziołowa , (mięta ,pokrzywa ,rumianek ,cytryna) mandarynka,
Obiad
I DANIE: Ogórkowa z ziemniakami. Składniki :porcja rosołowa z kurczaka, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, koperek, ziemniaki, mąka pszenna ,mleko)
II DANIE: Kotlet z jajka, ziemniaki z koperkiem , kalafior gotowany ,kompot owocowy .Składniki: ( jajko,bułka , cebula ,nać pietruszki , przyprawy ,sól, pieprz ,olej) ziemniaki , koperek, kalafior(masło, bułka tarta ) kompot-(wiśnia ,jabłko, cukier)
Podwieczorek
Pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, żytnia,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka )miód, kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru), mus owocowy bez dodatku cukru (sok z truskawek i jabłek)
Alergeny : mleko, gluten, seler, śmietanka, sezam, jajko,
Wtorek 24.12.2024
Śniadanie
I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże) masło (śmietanka ) ser żółty , (mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii) ogórek zielony ,herbata z miodem i cytryną, imbirem (herbata ,miód, cytryna ,imbir)
II: herbata ziołowa , (mięta ,pokrzywa ,rumianek ,cytryna)
Obiad
I DANIE: Krupnik z kaszy.Składniki: porcja z kurczaka , marchew, pietruszka, por, seler , ziemniaki ,kasza jęczmienna, sól, pieprz, natka pietruszkiPodwieczorek
Baton crunchy żurawinowy (płatki owsiana ,kasza kukurydziana, mąka ryżowa, syrop glukozowy ,żurawina wieloowocowa, tłuszcz palmowy)
Alergeny: mleko, gluten, śmietanka, seler ,jajko, sezamŚroda
Śniadanie
Obiad
Alergeny:mleko,gluten, seler, śmietanka, jajko,sezam,r
Czwartek
Śniadanie
Podwieczorek
Alergeny: mleko, gluten,seler, śmietanka, sezam,orzechy, gorczyca
Piątek 27.12.2024
Śniadanie
I: Pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, żytnia ,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) twarożek ze szczypiorkiem , (mleko ,sól, stabilizator kultury bakterii ) kawa inka z mlekiem (mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)
II: herbatka owocowa z granatem(hibiskus ,jabłko ,aromat granatu7%,lisćie jeżyny ,aromat brzoskwiniowy, sok z granatu)
Obiad
I DANIE: Krupnik z ryżu . Składniki: porcja z kurczaka , marchew, pietruszka, por, seler , ryż, sól, pieprz, natka pietruszki)
II DANIE: Filet z miruny smażony ,ziemniaki z koperkiem ,górek kiszony,kompot owocowy.Składniki: ( filet z miruny , przyprawy ,sól, pieprz, cytryna, olej ,mąka pszenna ,jajko) ogórek kiszony, kompot-(truskawka ,jabłko, cukier)
Podwieczorek
Kisiel żurawinowy (cukier, skrobia ziemn. regulator kwasowości, aromat koncentraty roślinne) angielka (mąka pszenna, ,woda, sól, drożdże)asło (śmietanka)herbata z miodem, cytryną (herbata ,miód ,cytryna )
Alergeny: mleko, gluten, seler, śmietanka,ryba, jajko,sezam.
Dodatkowo przez cały tydzień każdego dnia dzieci mają do dyspozycji wodę.
Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.
W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.
A L E R G E N Y:
substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji.
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,
orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
10.Gorczyca i produkty pochodne.
11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12.Dwutlenek siarki (SO 2).
13.Łubin i produkty pochodne.
14.Mięczaki i produkty pochodne.