Jadłospis
Poniedziałek 16.06.2025
Śniadanie
I: Pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, żytnia,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka )ser żółty ,(mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii) pomidor ,szczypiorek, kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)
II: lemoniada cytrynowa, (cytryna, mięta ,miód) pomidorki koktajlowe ,
Obiad
I DANIE: Krupnik z kaszy .Składniki:(porcja rosołowa z indyka, kasza jęczmienna , marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, ziemniaki ,nać pietruszki)
II DANIE: Kluski na parze-wyrób własny z sosem truskawkowym , kompot owocowy. Składniki :mąka pszenna ,jajka ,mleko, drożdże ,cukier, cukier waniliowy, olej , truskawka, cukier, kompot- (wiśnia, jabłko ,cukier)
Podwieczorek
Pieczywo wieloziarniste mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże,masło (śmietanka )krakowska podsuszana (mięso wieprzowe ,sól, seler ,gorczyca cukier, subst .kons.) sałata, papryka kolorowa, herbata z miodem i cytryną (miód ,cytryna, miód) wafle ryżowe z polewą malinową (ryż brązowy ,biały polewa malinowa, tłuszcze roślinne ,cukier)
Alergeny : mleko, gluten, seler, śmietanka,jajko ,sezam
Wtorek 17.06.2025
Śniadanie
I: Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytniawoda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) jajkogotowane , ogórek zielony , rzodkiewka ,szczypiorek ,kawa inka z mlekiem (mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)I DANIE: Neapolitańska z makaronem. Składniki: porcja z indyka ,kurczaka , marchew, pietruszka, por, seler , sól, pieprz , mleko ,mąka ) ser żółty ( mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii),makaron -(mąka makaronowa)
II DANIE: Kotlet pożarski,puree ziemniaczane , mizeria z jogurtem , kompot owocowy.Składniki: filet z kurczaka, jajko ,bułka, masło(śmietanka) ,cebula ,nać pietruszki, przypraw ,sól, pieprz ,olej)
puree ziemniaczane(ziemniaki ,masło, mleko ,sól) surówka :ogórek zielony, jogurt natur.-mleko, żywe kultury bakterii, sól) kompot-(porzeczka ,jabłko, cukier )
Środa 18.06.2025
Śniadanie
I: Płatki ryżowe na mleku (płatki ryżowe, sól ,mleko) pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, żytniawoda, sól, drożdże)masło (śmietanka )szynką drobiową(mięso z indyka 93%,mięso wieprzowe10%, sól, przyprawy natur. cukier, stabilizatory substancje konserwujące) sałatą , pomidor ,szczypiorek, herbata z miodem i cytryną, (herbata ,miód, cytryna )I DANIE: Botwinka .Składniki: (porcja rosołowa z kurczaka, buraki, marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, koperek, ziemniaki,
II DANIE: Filet kurczaka w sosie serowo -brokułowym, makaron penne, kompot owocowy .Składniki: filet kurczaka , brokuł , mąkapszenna ,mleko sól, pieprz ,czosnek , ser żółty (mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii), makaron penne -(mąka makaronowa pszenna )kompot-(wiśnia ,jabłko ,cukier)
Galaretka owocowa z truskawkami (cukier ,żelatyna, regulator kwasowości , aromat ,barwnik, banan) chałka(mąka pszenna ,woda ,sól) masło (śmietanka )
Alergeny:mleko, gluten,seler,śmietanka,
Czwartek 19.06.2025
Śniadanie
Podwieczorek
ALERGENY:
Piątek 20.06.2025
Śniadanie
Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże) masło (śmietanka ) ser topiony, (odtłuszczone mleko (49%) ser (28%),masło ,sól ,odtłuszczone mleko w proszku ,regulator kwasowości)ogórek zielony , herbata z miodem, cytryną , (herbata ,miódowoc jabłka ,aromaty)Obiad
I DANIE: Koperkowa z ziemniakami. Składniki: (porcja rosołowa z kurczaka, ,marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz ,koperek, mąka pszenna ,mleko,)
II DANIE: Filet z miruny smażony , ziemniaki z koperkiem ,brukselka gotowana, kompot owocowy.Składniki: ( filet z miruny , przyprawy ,sól, pieprz, cytryna, olej, jajko ,mąka pszenna) surówka – (brukselka ,sól) kompot-(truskawka ,jabłko, cukier)
Podwieczorek
Angielka (mąka pszenna, ,woda, sól, drożdże )masło (śmietanka ) dżem truskawkowym , (truskawki ,cukier, substancja żelująca, kwas cytrynowy)
kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)
Alergeny:mleko, gluten, seler, śmietanka, jajko,ryba
Dodatkowo przez cały tydzień każdego dnia dzieci mają do dyspozycji wodę.
Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.
W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.
A L E R G E N Y:
substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji.
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,
orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
10.Gorczyca i produkty pochodne.
11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12.Dwutlenek siarki (SO 2).
13.Łubin i produkty pochodne.
14.Mięczaki i produkty pochodne.