KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jadłospis

Poniedziałek 22.02.2021

Śniadanie 

Pieczywo mieszane (mąka razowa, pszenna, żytnia, sól, woda, drożdże) z masłem ( śmietanka), pasta z jajka i żółtego sera, rzodkiewki i szczypiorku,  herbata z  cytryną i miodem

Alergeny: 1, 7

Obiad

I DANIE: Krupnik z kaszy(porcja rosołowa z indyka, marchew, seler, por, pietruszka, kasza jęczmienna, ziemniaki, natka pietruszki)

II DANIE: Pierogi leniwe ( mąka pszenna, jajka, ziemniaki gotowane, ser biały), z masełkiem i bułką tartą, surówka z marchewki i jabłka, kompot  wiśniowy

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek 

Pieczywo mieszane (mąka razowa, pszenna, żytnia woda, sól, drożdże)

z masłem (śmietanka), szynką białą (szynka wieprzowa 94 %, woda, sól, przyprawy naturalne, cukier, subst. zagęszcz. i kons.)),  sałatą, pomidorem, kawa  mleczna (mleko, kawa inka), pomarańcza

Alergeny: 1, 7

Wtorek 23.02.2021

Śniadanie 

Pieczywo mieszane (mąka razowa, pszenna, żytnia woda, sól, drożdże)

z masłem (śmietanka), szynką  białą (szynka wieprzowa 94 %, woda, sól, przyprawy naturalne, cukier, subst. zagęszcz. i kons.)),  sałatą, pomidorem, kawa  mleczna (mleko, kawa inka), pomarańcza

Alergeny: 1, 7

Obiad 

I DANIE: Pieczarkowa ( porcja rosołowa z indyka, marchew, pietruszka, por, seler, pieczarki, sól, pieprz, natka pietruszki) z makaronem (mąka makaronowa)

II DANIE: Ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy w jajku,   surówka z selera i jabłka, kompot  owocowy

Alergeny: 1, 3, 7, 9

 Podwieczorek

Budyń śmietankowy (cukier, skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, barwniki) na mleku, placuszki z cukinii (cukinia, jajka, mąka orkiszowa i pszenna)

 herbata miętowa z cytryną i miodem, mandarynka

Alergeny: 1, 3, 7,

Środa 24.02.2021

Śniadanie 

Kluski lane  (mąka, jajka) na mleku, pieczywo mieszane (mąka razowa, pszenne, żytnia, woda, sól, drożdże) z masłem (śmietanka), mozzarellą wędzoną (mleko pasteryzowane, sól, kwas cytrynowy, podpuszczka, kultury bakterii), pomidorem i szczypiorkiem,herbata miętowa z cytryną

Alergeny: 1, 3, 7

Obiad 

I DANIE: Ogórkowa (porcja rosołowa z indyka, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler, ogórki kiszone, sól, pieprz)

II DANIE: Kasza gryczana biała, pulpety w sosie pomidorowym (łopatka wieprzowa, koncentrat pomidorowy, jajka, bułka, sól, pieprz, cebula), buraczki tarte z sokiem cytrynowym, kompot truskawkowy

Alergeny: 1, 3, 7,  9

Podwieczorek 

Pieczywo mieszane (mąka pszenna, żytnia, razowa, woda, sól, drożdże) z masłem, ogórkiem zielonym, (śmietanka), parówka na gorąco (mięso wieprzowe 69%, mięso wołowe 1%,gorczyca, białka sojowe),herbata z cytryną i miodem, gruszka

Alergeny: 1, 6, 7, 10

Czwartek 25.02.2021

Śniadanie 

Pieczywo mieszane (mąka razowa, pszenna, żytnia, woda, sól, drożdże) z masłem (śmietanka), kiełbasą podkomorzy (mięso wieprzowe, sól, subst. kons.  przyprawy),  ogórkiem kiszonym, papryką, herbata z cytryną i miodem

Alergeny: 1, 7

Obiad 

I DANIE: Żurek  (barszcz biały,  marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz)  z białą kiełbasą (mięso wieprzowe 90%, woda, sól, przyprawy)

II DANIE: Ziemniaki z koperkiem, wątróbka indycza z cebulką duszona, surówka z kiszonej  kapusty,kompot wiśniowy

Alergeny: 1, 7, 9

Podwieczorek 

Angielka (mąka pszenna, woda, drożdże, sól) z masłem (śmietanka), koktajl bananowy (jogurt naturalny, banany, miód, nasiona chia ),  herbata miętowa z cytryną i miodem

Alergeny: 1, 7

Piątek 26.02.2021

Śniadanie

Pieczywo  mieszane (mąka razowa, pszenna, żytnia,  woda, sól, drożdże) z masłem (śmietanka), pasta z jajka z żółtym  serem, rzodkiewką, szczypiorkiem,kawa mleczna (mleko, kawa inka)

Alergeny; 1, 3, 7

 Obiad                               

I DANIE: Krem z marchwi ( marchew, pietruszka, por, seler, sól, sok pomarańczowy, miód, kurkuma, cebula) ze słonecznikiem

II DANIE: Ziemniaki, koper, miruna w cieście naleśnikowym, kalafior gotowany, kompot wieloowocowy

Alergeny:  1, 3, 7, 9

Podwieczorek

Pieczywo mieszane (mąka razowa, pszenna, żytnia, woda, sól, drożdże)masłem (śmietanka), kiełbasą z kurcząt (mięso drobiowe 82%, przyprawy naturalne , woda sól), papryką, sałatą, herbata z cytryną imiodem, jabłko

Alergeny: 1, 7


Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.

W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.

A L E R G E  N Y:

substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji. 

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,

                    orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.

  1. Seler i produkty pochodne.

   10.Gorczyca i produkty pochodne.

   11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.

   12.Dwutlenek siarki (SO 2).

   13.Łubin i produkty pochodne.

   14.Mięczaki i produkty pochodne.

W ciągu dnia dzieci mają do dyspozycji przegotowaną wodę z cytryną , podaną w dzbankach