Jadłospis
Poniedziałek 03.03.2025
Śniadanie
I: Pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, żytnia,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) ser mozzarella, (mleko ,sól ,podpuszczka ,kwas cytrynowy) pomidor ,szczypiorek , kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)
II: herbata malinowa (owoc maliny 50%,kwiat hibiskusa, owoc jabłka ,aromaty) mandarynka,
Obiad
I DANIE: Krupnik z kaszy . Składniki:(porcja rosołowa z indyka, kasza jęczmienna , marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, ziemniaki ,nać pietruszki)
II DANIE: Naleśniki z dżemem ,surówka z selera i ananasa, kompot owocowy. Składniki: mąka pszenna ,kukurydzianajaja,mleko ,sól , dżem truskawkowy , (truskawki ,cukier, substancja żelująca, kwas cytrynowy) surówka- seler, ananas ,sól, cytryna jogurt natur.-mleko, żywe kultury bakterii) kompot- (jabłko ,truskawka, cukier)
Podwieczorek
Zapiekanki z szynką, żółtym serem, bagietka : mąka pszenna woda, ,sól)(szynka z pasieki (mięso z indyka 80% 9,sól ,przyprawy stabilizatory ser żółty - mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii) herbata z miodem i cytryną, imbirem (herbata ,miód, cytryna ,imbir)
Alergeny : mleko, gluten, seler, śmietanka, jajko, sezam,
Worek 04.03.2025
Śniadanie
I: Pieczywo mieszane(mąka pszenna, mąka żytniawoda, sól, drożdże) masło (śmietanka )szynką drobiową (mięso z indyka 93%,mięso wieprzowe10%, sól, przyprawy natur. cukier, stabilizatory ,substancje konserwujące) ogórek kiszony ,sałata ,kawa inka z mlekiem (mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)Obiad
I DANIE: Kapuśniak z kiszonej kapusty. Składniki: ziemniaki , porcja z kurczaka, kapusta kiszona, marchew, pietruszka, por, cebula , seler , sól, pieprz, natka pietruszki, majeranek)
II DANIE: Kurczak w sosie słodko - kwaśnym, ryż brązowy na sypko , kompot .Składniki: filet z kurczaka ,cebula, papryka, marchewka, ananas ,kukurydza, przyprawy ,olej ,sól, pieprz, koncentrat pomidorowy (przetarte pomidory ) ryż brązowy kompot-(porzeczka ,wiśnia ,cukier)
Podwieczorek
Koktajl bananowy na bazie jogurtu( banan jogurt natur.-mleko, żywe kultury bakterii, mleczko kokosowe ,nasiona chia) chałka (mąka pszenna ,woda ,sól) masło (śmietanka)
Alergeny: mleko, gluten, śmietanka, sezam, seler ,
Środa 05.03.2025
I: Płatki kukurydziane na mleku (grys kukurydziany99,8% cukier trzcinowy, sól ,mleko) pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia ,woda, sól, drożdże)masło (śmietanka ) jajko gotowane , ogórek zielony ,rzodkiewka ,szczypiorek , herbata z miodem i cytryną, imbirem (herbata ,miód, cytryna ,imbir) Obiad
I DANIE: Zalewajka z ziemniakami.Składniki:(marchew, seler, por ,czosnek, pietruszka ,sól, pieprz, barszcz biały-mąka pszenna, mleko odtłuszczone w proszku)
II DANIE: Pierogi z serem , surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy. Składniki: (jaja,mąka pszenna , ser biały (mleko) ,budyń waniliowy- skrobia kukurydziana, ziemniaczana , cukier, aromat barwniki) surówka-( marchewka ,jabłko) kompot- ( truskawka ,jabłko, cukier)
Podwieczorek
Pieczywo wieloziarniste mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże, masło (śmietanka ) pasta z tuńczyka ,jajka (kawałki tuńczyka 49%,strzępy mięsa tuńczyka 21% , olej roślinny, sól) ogórek kiszony ,szczypiorek,herbata z miodem i cytryną (miód ,cytryna, miód)
Alergeny:mleko, gluten, seler, śmietanka, sezam,jajko, ryba
Czwartek 06.03.2025
Śniadanie
I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże) masło (śmietanka ) schab biały(schab wieprzowy 89% przyprawy naturalne , stabilizatory: trifosforany polifosforany, sól, białko sojowe substancje zagęszczające :karagen gorczyca) sałata, papryka kolorowa, kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru) II: herbata ziołowa , (mięta ,pokrzywa ,rumianek ,cytryna) kalarepka do chrupania,
I DANIE : Rosół z makaronem. Składniki: porcja z kurczak ,pietruszka , marchew, por, seler , sól, pieprz, kurkuma, makaron- (mąka pszenna makaronowa)
II DANIE: Porcja karczku duszona z warzywami w sosie własnym, ziemniaki z koperkiem , surówka z białej kapusty kompot owocowy .Składniki: karczek wieprzowy ,cebula, marchewka, pietruszka, ,seler ,mąka pszenna ,sól, pieprz , surówka :kapusta biała ,marchewka, koperek, ogórek kiszony jabłko ,olej, sól, pieprz ,cytryna)kompot-wiśnia ,jabłko ,cukier
Podwieczorek
Deser monte (mleko49%,śmietanka ,,cukier skrobia modyfikowana ,kakao o obniż zawartości tłuszczu 0,8%zmielone orzechy laskowe0,5%,) bułka kukurydziana (mąka pszenna, kukurydziana słonecznik ,dynia, woda, sól drożdże ) masło (śmietanka ) herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód ,cytryna )
Alergeny: mleko, gluten, seler, śmietanka, sezam,jajko, gorczyca, orzechy
Piątek 07.03.2025
Śniadanie
I: Pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) serkiem pleśniowym , (mleko pasteryzowane ,Obiad
I DANIE: Zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym. Składniki: ziemniaki , kalafior ,marchew, pietruszka, por ,cebula ,czosnek seler ,olej, sól, pieprz, mleko,) groszek ptysiowy(mąka pszenna,jaja ,margaryna ,woda, sól ,regulator kwasowości)
II DANIE: Kotlet z ryby , ziemniaki z koperkiem , bukiet warzyw,kompot. Składniki: ( filet z miruny ,bułka,jajko przyprawy ,sól, pieprz, cytryna) ziemniaki z koperkiem,surówka – (marchewka ,kalafior ,brokuł) kompot-(truskawka ,jabłko, cukier
Podwieczorek
Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże)masło (śmietanka )
krakowska podsuszana (mięso wieprzowe ,sól, seler ,gorczyca ,cukier, subst .kons.) sałata, papryka kolorowa, herbata z miodem i cytryną (herbata ,cytryna, miód)
Alergeny: mleko, gluten, seler, śmietanka, ryba, jajko, sezam,
Dodatkowo przez cały tydzień każdego dnia dzieci mają do dyspozycji wodę.
Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.
W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.
A L E R G E N Y:
substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji.
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,
orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
10.Gorczyca i produkty pochodne.
11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12.Dwutlenek siarki (SO 2).
13.Łubin i produkty pochodne.
14.Mięczaki i produkty pochodne.