KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jadłospis

Poniedziałek 10.05.2021

Śniadanie 

I: Pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże) z  masłem (śmietanka), białym serem, rzodkiewką, szczypiorkiem,  herbata z  miodem i  cytryną

II: ½ banana

Alergeny: 1, 7

Obiad

I DANIE: Zalewajka (por, seler, marchew, pietruszka, porcja rosołowa z indyka, sól, pieprz, barszcz biały, ziemniaki)

II DANIE: Kluski francuskie (mleko, jajka, mąka pszenna, mąka orkiszowa, masło, sól), kapusta kiszona gotowana,kompot wieloowocowy

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek 

Pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, ) z masłem (śmietanka), szynką delikatną z kurcząt (mięso drobiowe 85%, sól, woda, skrobia, ekstrakty przypraw), sałatą i papryką,  kakao z mlekiem, herbata miętowa

Alergeny: 1, 7

Wtorek 11.05.2021

I: Pieczywo mieszane(mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże) z  masłem (śmietanka), jajkiem gotowanym, ogórkiem kiszonym, pomidorem, herbataz  cytryną i miodem

II: ½ gruszki

Alergeny: 1, 3, 7

Obiad 

I DANIE: Pieczarkowa  (porcja z indyka, por, marchew, seler, pietruszka, cebula, sól, pieprz, pieczarki) z makaronem (mąka makaronowa)

II DANIE: Ziemniaki z koperkiem,kotlet pożarski (filet z kurczaka, jajko, bułka, masło, natka pietruszki, przyprawy), sałata z jogurtem,   kompot porzeczkowy

Alergeny:  1, 7, 9

Podwieczorek

Racuchy z jabłkiem (mąka pszenna, mąka orkiszowa, cukier, jajka, mleko, sól, drożdże,),  kakao z mlekiem, herbata z cytryną i miodem   

 Alergeny: 1, 3, 7

Środa 12.05.2021

Śniadanie 

I: Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże) z masłem(śmietanka),serem mozzarellą z pomidorem, szczypiorkiem, herbata z cytryną i miodem

II: ½ jabłka

Alergeny: 1, 3, 7

Obiad 

I DANIE: Kapuśniak z kiszonej kapusty (porcja z indyka, por, seler, marchew, pietruszka, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, natka, kiszona kapusta)

II DANIE: Ziemniaki z koperkiem, pulpety wieprzowe (łopatka. jajka, bułka, cebula, sól, pieprz)

 w sosie pomidorowym,  fasolka zielona z masełkiem i bułką tartą,kompot  truskawkowy

Alergeny: 1, 3, 9

Podwieczorek 

Pieczywo mieszane (mąka pszenna, razowa, żytnia, sól, drożdże, woda) z masłem (śmietanka), pasta z kurczaka z papryką , herbata miętowa z  cytryną

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Czwartek 13.05.2021

I: Pieczywo mieszane(mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia ,woda, sól, drożdże),z  masłem(śmietanka), kiełbasą dębową(mięso wieprzowe 97%, sól, przyprawy, stabilizator),ogórkiem zielonym, papryką, herbata z cytryną i miodem

II: Kapusta kiszona 

Alergeny: 1, 7

Obiad 

I DANIE: Barszcz czerwony  (porcja z indyka, buraki, sól, pieprz, por, seler, marchew, pietruszka,) z ziemniakami

II DANIE: Kasza bulgur, gulasz z indyka z warzywami (udziec z indyka, marchew, pietruszka por seler, cebula, sól, pieprz), surówka z kapusty czerwonej,    kompot wieloowocowy

Alergeny: 1, 9

Podwieczorek 

Bułka wieloziarnista (mąka pszenna, woda, sól, drożdże, sezam, słonecznik, siemię) z masłem (śmietanka), dżemem (truskawki, cukier, substancja żelująca, kwas cytrynowy),  koktajl bananowy (banan, jogurt naturalny), herbata ziołowa

Alergeny: 1, 7, 11

Piątek 14.05.2021

Śniadanie

I: Pieczywo mieszane (mąka razowa, pszenna, żytnia, woda, sól, drożdże), z jajkiem i  żółtym serem(mleko sól, stabilizator, kultury bakterii), papryką i szczypiorkiem,  herbata z cytryną i miodem

II: ½ banana

Alergeny: 1, 3,  7

Obiad                               

I DANIE: Pomidorowa z ryżem (porcja z indyka, por, seler, marchew, pietruszka, ryż, sól, pieprz),

II DANIE: ziemniaki, ryba po grecku (filet z miruny, marchew, pietruszka, cebula seler, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz)kompot wiśniowy

Alergeny: 1, 4, 9

Podwieczorek

Pieczywo mieszane (mąka razowa, żytnia, pszenna,  woda, sól, drożdże) z  masłem(śmietanka), kiełbasą  podkomorzy (mięso wieprzowe, sól, seler, gorczyca, cukier, substancja kons.), sałatą,pomidorem, kakao z  mlekiem

Alergeny: 1, 7, 9, 10

 

 

 

 

 

Dodatkowo o godzinie 10.00 i 15.00 dzieci otrzymują napój: wodę z cytryną bądź herbatkę.   


Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.

W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.

A L E R G E  N Y:

substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji. 

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,

                    orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.

  1. Seler i produkty pochodne.

   10.Gorczyca i produkty pochodne.

   11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.

   12.Dwutlenek siarki (SO 2).

   13.Łubin i produkty pochodne.

   14.Mięczaki i produkty pochodne.

W ciągu dnia dzieci mają do dyspozycji przegotowaną wodę z cytryną , podaną w dzbankach