Jadłospis
Poniedziałek 28.10.2024
Śniadanie
I: Pieczywo wieloziarniste mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże) masło (śmietanka ) ser żółty ,(mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii) rzodkiewka, ogórek zielony ,herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód, cytryna )
II: herbata ziołowa , (mięta ,pokrzywa ,rumianek ,cytryna) marchewka do chrupania,
Obiad
I DANIE: Ogórkowa z ziemniakami .Składniki :porcja rosołowa z kurczaka, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, koperek, ziemniaki, mąka pszenna ,mleko)
II DANIE: Kurczak w sosie słodko - kwaśnym, ryż biały na sypko , kompot . Składniki: filet z kurczaka ,cebula, papryka, marchewka, ananas ,kukurydza, przyprawy ,olej ,sól, pieprz, koncentrat pomidorowy (przetarte pomidory ) ryż biały, kompot-(porzeczka ,wiśnia ,cukier)
Podwieczorek
Bułka kajzerka (mąka pszenna, ,woda, sól, drożdże ) masło (śmietanka ) powidła śliwkowe (śliwki węgierki ,cukier)
kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)
banan
Alergeny : mleko, gluten, seler, śmietanka,sezam,
Wtorek 29.10.2024
Śniadanie
I: Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia woda, sól, drożdże)masło (śmietanka ) schab biały(schab wieprzowy 89% przyprawy naturalne , stabilizatory: trifosforany polifosforany, sól, białko sojowe substancje zagęszczające :karagen gorczyca)pomidor ,sałata , kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)
II: herbata ziołowa , (mięta ,pokrzywa ,rumianek ,cytryna) mandarynka,Obiad
I DANIE: Żurek z białą kiełbasą.Składniki:(marchew, seler, por ,czosnek, pietruszka ,sól, pieprz, barszcz biały-mąka pszenna, żytnia mleko odtłuszczone w proszku) kiełbasa biała (mięso wieprzowe 90%,woda,sól,przyprawy,ekstrakty przypraw , ekstrakt czerwonego buraka, błonnik bambusowy)
II DANIE: Leniwe kluseczki dyniowe z masłem ,cynamonem, surówka z selera i jabłka,kompot.Składniki: puree dyniowe , ser biały ,mąka ziemniaczana ,pszenna ,masło (mleko ,sól, stabilizator kultury bakterii), cynamon, surówka : seler ,jabłko ,sól ,jogurt naturalny –mleko żywe kultury bakterii kompot-(truskawka ,jabłko,cukier)
Podwieczorek
Kisiel truskawkowy (cukier, skrobia ziemn. regulator kwasowości, aromat koncentraty roślinne)chałka (mąka pszenna, ,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka)
herbata z miodem, cytryną(herbata ,miód ,cytryna)baton flips kakaowy (mąka kukurydziana ,ryżowa, błonnik kukurydziany, tłuszcz roślinny)
Alergeny: mleko, gluten, śmietanka, seler ,gorczyca, jajko
Środa 30.10.2024
Śniadanie
I:Wielozbożowe kulki o smaku czekoladowym o obniżonej zawartości cukru na mleku (mąka 68%pszenna ,pszenna pełnoziarnista ,ryżowa, kukurydziana ,cukier ,inulina ,kakao 7%,naturalne aromaty)pieczywo mieszane(mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia,woda, sól, drożdże)masło (śmietanka ) jajko gotowane , ogórek zielony, rzodkiewka herbata z miodem i cytryną, imbirem(herbata ,miód, cytryna ,imbir)
II: mus owocowy bez dodatku cukru (sok z truskawek i jabłek)
Obiad
I DANIE : Rosół z makaronemSkładniki: porcja z kurczak ,pietruszka , marchew, por, seler , sól, pieprz, kurkuma, makaron- (mąka pszenna makaronowa)
II DANIE: Pałeczka z kurczaka duszona,ziemniaki z koperkiem , brukselka gotowana ,kompot . Składniki: podudzie kurczaka ,papryka ,sól, pieprz ,majeranekiemniaki ,koperek surówka :brukselka ,sól ,masło, bułka tarta) kompot-(wiśnia ,jabłko ,cukier)
PodwieczorekPieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia ,woda, sól, drożdże masło (śmietanka )pasta z makreli ,jajka (makrela wędzona ,jajko szczypiorek) ogórek kiszony , herbata z miodem(herbata ,miód)
baton crunchy żurawinowy (płatki owsiana ,kasza kukurydziana, mąka ryżowa, syrop glukozowy ,żurawina wieloowocowa, tłuszcz palmowy)
Alergeny:mleko,gluten, seler, śmietanka, jajko,sezam, ryba
Czwartek 31.10.2024
Śniadanie
I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże)masło (śmietanka )
twarożek ze szczypiorkiem ,(mleko ,sól, stabilizator kultury bakterii), rzodkiewka, kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)
II: herbatka owocowa z granatem(hibiskus ,jabłko ,aromat granatu7%,lisćie jeżyny ,aromat brzoskwiniowy, sok z granatu) gruszka,I DANIE: Neapolitańska z makaronem.Składniki: porcja z indyka , marchew, pietruszka, por, seler , sól, pieprz , mleko ,mąka ) ser żółty ( mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii) ,makaron -(mąka makaronowa)
II DANIE: Schab w jajku i mące,puree ziemniaczane , surówka z czerwonej kapusty , kompot .Składniki: schab wieprzowy ,jajko, mąkapszenna ,olej ,sól, pieprz)puree ziemniaczane :ziemniaki, mleko, sól surówka :kapusta czerwona , jabłko ,olej ,sól ,pieprz ,cytryna) kompot-(śliwka ,jabłko ,cukier)
Podwieczorek
Pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia,woda, sól, drożdże)masło (śmietanka ) szynka z indyka (mięso z indyka 93%mięso wieprzowe 10%,sól,przyprawy, stabilizatory: difosforan disodowy trifosforan pentasodowy)pomidor ,sałata , herbata z miodem i cytryną(herbata ,miód ,cytryna )
Alergeny: mleko, gluten,seler, śmietanka, sezam, jajko
Piątek 01.11.2024
Śniadanie
I:
II:
Obiad
I DANIE:
II DANIE:
Podwieczorek
Alergeny:
Dodatkowo o godzinie 10.00 i 15.00 dzieci otrzymują napój: wodę z cytryną bądź herbatkę.
Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.
W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.
A L E R G E N Y:
substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji.
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,
orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
10.Gorczyca i produkty pochodne.
11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12.Dwutlenek siarki (SO 2).
13.Łubin i produkty pochodne.
14.Mięczaki i produkty pochodne.