Jadłospis
Poniedziałek 26.05.2025
Śniadanie
I: Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytniawoda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) twarożek z brzoskwinią ,(mleko ,sól, stabilizator kultury bakterii ,brzoskwinia) kakao z mlekiem(mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)
II: herbatka owocowa z granatem(hibiskus ,jabłko, aromat granatu7%,lisćie jeżyny, aromat brzoskwiniowy, sok z granatu) arbuz,
Obiad
I DANIE: Zalewajka z ziemniakami.Składniki:(marchew, seler, por ,czosnek, pietruszka ,sól, pieprz, barszcz biały-mąka pszenna, mleko odtłuszczone w proszku)
II DANIE: Makaron z sosem spaghetti, kompot owocowy. Składniki: mąka pszenna ,makaronowa ,(sos spaghetti-mięso mielone z indyka, pieczarki, cebula ,papryka, koncentrat pomidorowy –przetarte pomidory ,sól pieprz ,olej, oregano,)
kompot- (truskawka, jabłko ,cukier)
Podwieczorek
Pieczywo wieloziarniste mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże,masło (śmietanka ) szynka z indyka (mięso z indyka 93%mięso wieprzowe 10%,sól,przyprawy, stabilizatory: difosforan disodowy trifosforan pentasodowy) sałatą , papryką , herbata z miodem i cytryną (miód ,cytryna, miód)
Alergeny : mleko, gluten, seler, śmietanka, jajko
Wtorek 27.05.2025
Śniadanie
I: Pieczywo mieszan (mąka pszenna, mąka żytniawoda, sól, drożdże)masło (śmietanka ser żółty , (mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii) ogórek zielony, kawa inka z mlekiem(mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)I DANIE: Krupnik z kaszy . Składniki:(porcja rosołowa z indyka, kasza jęczmienna , marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, ziemniaki ,nać pietruszki)
II DANIE: Schab w jajku i mące, puree ziemniaczane , kapusta młoda gotowana ,kompot owocowy . Składniki:( schab wieprzowy ,jajko, mąkapszenna ,olej ,sól, pieprz) puree ziemniaczane :ziemniaki, mleko, sól masło (śmietanka surówka (kapusta młoda ,marchewka, cebula, koperek, sól, pieprz ,ole, kompot-(wiśnia ,jabłko ,cukier)
Ryż na sypko z sosem malinowo -truskawkowym , (ryż truskawki, maliny, śmietana ) pieczywo kukurydziane (mąka kukurydziana słonecznik, sól, woda ,drożdże) ) masło (śmietanka ,
Alergeny: mleko, gluten, seler, śmietanka, jajko,
Środa 28.05.2025
Śniadanie
I: Musli tropicalne na mleku, (pełnoziarniste płatki owsiane mieszanka suszonych i kandyz owoc) pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytniawoda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) jajecznica ze szczypiorkiem ,herbata z miodem i cytryną, (herbata ,miód, cytryna )I DANIE: Botwinka Składniki: (porcja rosołowa z kurczaka, buraki, marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, koperek, ziemniaki,
II DANIE: Filet kurczaka z cukinią, szpinakiem ,pomidorami suszonymi, makaron penne ,kompot owocowy . Składniki: kurczak ,cukinia ,szpinak świeży, pomidory suszone , mąkapszenna ,mleko sól, pieprz ,czosnek ,oregano) makaron penne -(mąka makaronowa pszenna )
kompot-(wiśnia ,jabłko ,cukier)
Zapiekanki z szynką, ananasem ,żółtym serem, bagietka : mąka pszenna woda, ,sól)(szynka z pasieki (mięso z indyka 80% 9,sól ,przyprawy stabilizatory ananas,ser żółty -mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii) herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód ,cytryna )
Alergeny:mleko, gluten,seler,śmietanka, jajko ,
Czwartek 29.05.2025
Śniadanie
I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże) masło (śmietanka )
krakowska podsuszana (mięso wieprzowe ,sól, seler ,gorczyca cukier, subst .kons.) sałata, papryka kolorowa, herbata z miodem ,cytryną ,(herbata ,miód ,cytryna)
II: lemoniada cytrynowa, (cytryna, mięta ,miód)pomidorki koktajlowe ,
Podwieczorek
Serek homogenizowany waniliowy (ser twarogowy, śmietana, cukier, koncentrat z marchwi, naturalny aromat) bułka kajzerka (mąka pszenna, ,woda, sól, drożdże)herbatka owocowa z granatem(hibiskus ,jabłko, aromat granatu7%,lisćie jeżyny, aromat brzoskwiniowy, sok z granatu)
ALERGENY: mleko, gluten, seler, śmietanka, sezam,jajko, gorczyca
Piątek 30.05.2025
Śniadanie
Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże) masło (śmietanka ) pasta z sera żółtego, jajka (mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii), jogurt natur.-mleko, żywe kultury bakterii) szczypiorek ,kawa inka z mlekiem(mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)Obiad
I DANIE: Krem marchwiowy z groszkiem ptysiowym.Składniki: marchew, pietruszka, seler , ziemniaki, cebula ,sok pomarańczowy ,sól kurkuma ,pieprz ,miód, groszek ptysiowy(mąka pszenna,jaja ,margaryna ,woda, sól ,regulator kwasowości)
II DANIE: Kotlet z ryby ,ziemniaki z koperkiem ,surówka z kapusty pekińskiej,kompot. Składniki: ( filet z miruny ,bułka,jajko przyprawy ,sól, pieprz, cytryna) ziemniaki z koperkiem, surówka – (marchew ,kapusta pekińska ,por, ogórek zielony jabłko, olej ,sól, pieprz ,koperek, miód)kompot-(truskawka ,jabłko, cukier)
Podwieczorek
Pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, żytnia ,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka )szynką drobiową (mięso z indyka 93%,mięso wieprzowe10%, sól, przyprawy natur. cukier, stabilizatory substancje konserwujące) sałata, ogórkiem zielonym, herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód ,cytryna )
Alergeny:mleko, gluten, seler, śmietanka, ryba, jajko, sezam,
Dodatkowo przez cały tydzień każdego dnia dzieci mają do dyspozycji wodę.
Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.
W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.
A L E R G E N Y:
substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji.
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,
orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
10.Gorczyca i produkty pochodne.
11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12.Dwutlenek siarki (SO 2).
13.Łubin i produkty pochodne.
14.Mięczaki i produkty pochodne.