Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Poniedziałek 23.12.2024

Śniadanie

I: Pieczywo wieloziarniste    (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże,masło (śmietanka ) szynką drobiową (mięso z indyka 93%,mięso wieprzowe10%, sól, przyprawy natur. cukier, stabilizatory ,substancje konserwujące)ogórek kiszony, papryka, herbata z miodem i cytryną, imbirem (herbata ,miód, cytryna ,imbir)                    

  II: herbata ziołowa , (mięta ,pokrzywa ,rumianek ,cytryna) mandarynka,                                                                                                                                                                 

Obiad

I DANIE: Ogórkowa z ziemniakami. Składniki :porcja rosołowa z kurczaka, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, koperek, ziemniaki, mąka pszenna ,mleko)                                                

  II DANIE:  Kotlet  z jajka, ziemniaki z koperkiem , kalafior gotowany ,kompot owocowy .Składniki: ( jajko,bułka , cebula ,nać pietruszki , przyprawy ,sól, pieprz ,olej)                               ziemniaki , koperek, kalafior(masło, bułka tarta ) kompot-(wiśnia ,jabłko, cukier)                                                                                   

 

Podwieczorek

Pieczywo mieszane             (mąka razowa, mąka pszenna,  żytnia,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka )miód, kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru),  mus  owocowy bez dodatku cukru (sok  z truskawek i jabłek)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Alergeny :   mleko, gluten, seler, śmietanka, sezam, jajko,

Wtorek 24.12.2024

Śniadanie

I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże) masło (śmietanka ) ser  żółty , (mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii) ogórek zielony ,herbata z miodem i cytryną, imbirem (herbata ,miód, cytryna ,imbir)                    

  II: herbata ziołowa , (mięta ,pokrzywa ,rumianek ,cytryna)    

                                                           

Obiad

I DANIE: Krupnik z kaszy.Składniki:  porcja z kurczaka , marchew, pietruszka, por, seler , ziemniaki ,kasza  jęczmienna, sól, pieprz, natka pietruszki        
 II DANIE: Kluski francuskie , kapusta gotowana ,kompot owocowy. Składniki :mąka pszenna ,jajka ,mleko, woda, masło (śmietanka ,sól,kapusta kiszona, cebula ,olej, marchewka, mąka pszenna, sól  ,pieprz,kompot- (truskawka, jabłko ,cukier)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
                           

Podwieczorek

Baton crunchy żurawinowy (płatki owsiana ,kasza kukurydziana, mąka ryżowa, syrop glukozowy ,żurawina wieloowocowa, tłuszcz palmowy)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

 Alergeny: mleko,  gluten,   śmietanka,   seler ,jajko, sezam
Środa

Śniadanie

                                              

Obiad     

                                                                                                                                                                                                                                                                             

Podwieczorek

 

                                                                                                                           

Alergeny:mleko,gluten,  seler, śmietanka, jajko,sezam,r

Czwartek

Śniadanie

 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
Obiad   

                                                                                                                                                                                                    

Podwieczorek    

                                                                            

Alergeny: mleko, gluten,seler,  śmietanka, sezam,orzechy, gorczyca

Piątek 27.12.2024

Śniadanie

 I:  Pieczywo mieszane             (mąka razowa, mąka pszenna,  żytnia ,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) twarożek  ze szczypiorkiem  , (mleko ,sól, stabilizator kultury bakterii ) kawa inka z mlekiem (mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)                                                            

 II:  herbatka owocowa z granatem(hibiskus ,jabłko ,aromat granatu7%,lisćie jeżyny ,aromat brzoskwiniowy, sok z granatu)                                                                                                                                                    

Obiad 

I DANIE: Krupnik z ryżu . Składniki:  porcja z kurczaka  , marchew, pietruszka, por, seler , ryż, sól, pieprz, natka pietruszki)

II DANIE: Filet z miruny  smażony ,ziemniaki z koperkiem ,górek kiszony,kompot owocowy.Składniki: ( filet z miruny , przyprawy ,sól, pieprz, cytryna, olej ,mąka pszenna ,jajko) ogórek kiszony, kompot-(truskawka ,jabłko, cukier)                                                                                                                                                                    

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Podwieczorek

Kisiel żurawinowy (cukier, skrobia ziemn. regulator kwasowości, aromat koncentraty roślinne) angielka (mąka  pszenna,  ,woda, sól, drożdże)asło (śmietanka)herbata z miodem, cytryną (herbata ,miód ,cytryna )                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Alergeny:  mleko, gluten,  seler, śmietanka,ryba,  jajko,sezam.                                                                                                 

Dodatkowo przez cały tydzień każdego dnia dzieci mają do dyspozycji wodę.


Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.

W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.

A L E R G E  N Y:

substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji. 

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,

                    orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.

  1. Seler i produkty pochodne.

   10.Gorczyca i produkty pochodne.

   11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.

   12.Dwutlenek siarki (SO 2).

   13.Łubin i produkty pochodne.

   14.Mięczaki i produkty pochodne.