KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jadłospis

Poniedziałek 03.08. 2020

Śniadanie 

Pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże) z masłem (śmietanka), żółtym serem (mleko, sól, stabilizator, kultury bakterii), pomidorem,  herbata zmiodem i  cytryną

Alergeny: 1, 7

Obiad

I DANIE: Zalewajka (por, seler, marchew, pietruszka, porcja rosołowa z indyka, sól, pieprz, barszcz biały, ziemniaki)

II DANIE: Kluski kładzione (mleko, jajka, mąka pszenna), kapusta kiszona gotowana,kompot z wiśni

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Podwieczorek 

Pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże, ) z masłem (śmietanka), kiełbasą krakowską (mięso wieprzowe, sól, seler, gorczyca, cukier, sobst. kons.), sałatą i papryką,  kakao z mlekiem, maliny

Alergeny: 1, 7, 9, 10

Wtorek 04.08. 2020

Śniadanie 

Płatki owsiane namleku, pieczywomieszane(mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże) zmasłem (śmietanka), serkiem topionym (mleko, masło, mleko w proszku, sól, kwas cytrynowy), ogórkiem kiszonym, herbataz cytryną,

Alergeny: 1, 7

Obiad 

I DANIE: Neapolitańska (porcja z indyka, por, marchew, seler, pietruszka, cebula, sól, pieprz, żółty ser) z makaronem (mąka makaronowa)

II DANIE: Ziemniaki,filet zkurczaka w jajku, marchewka gotowana,   kompot porzeczkowy

Alergeny:  1, 3, 7, 9

 Podwieczorek 

Angielka(mąka pszenna, sól, drożdże, woda), z masłem (śmietanka), kisiel (cukier, skrobia ziemniaczana, barwnik), herbata zcytryną i miodem, arbuz       

  Alergeny: 1, 7

Środa 05.06.2020

Śniadanie 

Pieczywo mieszane(mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, drożdże) z masłem(śmietanka),pasta z białego sera ze szczypiorkiem i rzodkiewką, kakao z mlekiem

Alergeny: 1, 7

Obiad 

I DANIE: Kapuśniak z białej kapusty(porcja z indyka, por, seler, marchew, pietruszka, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, natka, biała kapusta)

II DANIE: Kasza pęczak, pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym,  ogórek kiszony,kompot  wiśniowy

Alergeny: 1, 9

Podwieczorek 

Ryż z sosem owocowym, chałka (mąka pszenna, sól, drożdże, woda, proszek jajeczny) z masłem (śmietanka), herbata miętowa z cytryną, jabłko

Alergeny: 1, 3, 7

Czwartek 06.08.2020

Śniadanie 

Pieczywo mieszane(mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia ,woda, sól, drożdże),zmasłem(śmietanka), kiełbasą dębową(mięso wieprzowe 97%, sól, przyprawy, stabilizator),ogórkiem zielonym, herbata z cytryną, 

Alergeny: 1, 7

Obiad 

 I DANIE: Pomidorowa (wołowina, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, por, seler, marchew, pietruszka,) z makaronem (mąka makaronowa)

II DANIE: Ziemniaki, wątróbka z indyka w sosie własnym, surówka z kiszonej kapusty,    kompot wieloowocowy

Alergeny: 1, 9

Podwieczorek 

Bułka wieloziarnista (mąka pszenna, woda, sól, drożdże, sezam, słonecznik, siemię) z masłem (śmietanka) idżemem,  herbata miętowa zcytryną i miodem, banan

Alergeny: 1, 7, 11

Piątek 07.08.2020

Śniadanie

Pieczywo mieszane (mąka razowa, pszenna, żytnia, woda, sól, drożdże), pasta z jajka z żółtym serem(mleko sól, stabilizator, kultury bakterii), ogórek kiszony,  herbata z cytryną i miodem

Alergeny: 1, 3,  7

Obiad

I DANIE: Krupnik z ryżu (porcja z indyka, por, seler, marchew, pietruszka, ryż, sól, pieprz),

II DANIE: ziemniaki, ryba duszona, kalafior gotowany,kompot wiśniowy

Alergeny: 1, 4, 9

Podwieczorek

Pieczywo mieszane (mąka razowa, żytnia, pszenna,  woda, sól, drożdże) zmasłem(śmietanka), kiełbasąpodkomorzy (mięso wieprzowe, sól, seler, gorczyca, cukier, substancja kons.), sałatą,papryką, kakao zmlekiem, borówka am.

Alergeny: 1, 7, 10

 

 

 Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.

W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.

A L E R G E  N Y : substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób

                                          alergie lub reakcje nietolerancji. 

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,

                    orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.

  1. Seler i produkty pochodne.

   10.Gorczyca i produkty pochodne.

   11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.

   12.Dwutlenek siarki (SO 2).

   13.Łubin i produkty pochodne.

   14.Mięczaki i produkty pochodne.

 

 

 

W ciągu dnia dzieci mają do dyspozycji przegotowaną wodę z cytryną , podaną w dzbankach