Jadłospis
Poniedziałek 15.09.2025
Śniadanie
I: Pieczywo wieloziarniste mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże ) masło (śmietanka ) ser mozzarella, (mleko ,sól ,podpuszczka ,kwas cytrynowy) pomidor ,szczypiorek , kawa inka z mlekiem (mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)
II: lemoniada arbuzowa , (arbuz ,cytryna),jabłko
Obiad
I DANIE: Zupa kalafiorowa . Składniki: porcja rosołowa z kurczaka, kalafior, marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, koperek, ziemniaki mąka pszenna, mleko)
II DANIE: Makaron z sosem spaghetti, kompot owocowy. Składniki: mąka pszenna ,makaronowa , (sos spaghetti-mięso mielone z indyka, pieczarki, cebula ,papryka, koncentrat pomidorowy –przetarte pomidory ,sól pieprz ,olej, oregano,) kompot- (truskawka, jabłko ,cukier)
Podwieczorek
Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytniawoda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) schab pieczony (mięso wieprzowe 76%, sól, przyprawy natur. cukier, białko zwierzęce, stabilizatory substancje ,gorczyca sałata, ogórek kiszony,papryka, herbata z miodem i cytryną, (herbata ,miód, cytryna )
Alergeny: mleko, gluten, seler, śmietanka, sezam, jajko, gorczyca,
Wtorek 16.09.2025
Śniadanie
I: Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytniawoda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) jajkogotowane , ogórek zielony , rzodkiewka ,szczypiorek , kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)I DANIE: Zalewajka z ziemniakami. Składniki:(marchew, seler, por ,czosnek, pietruszka ,sól, pieprz, barszcz biały-mąka pszenna, mleko odtłuszczone w proszku)
II DANIE: Pyzy z mięsem z duszoną cebulką , kapusta gotowana , kompot owocowy. Składniki :ziemniaki got. skrobia ziemniacz. mąka pszenna ,mięso wieprzowe, wołowe, cebula, bułka tarta ,olej ,przyprawy kapusta gotowana- kapusta kiszona, cebula, marchewka ,cebula ,olej ,przyprawy kompot- (wiśnia ,cukier)
PodwieczorekDeser monte (mleko49%,śmietanka ,,cukier skrobia modyfikowana ,kakao o obniż zawartości tłuszczu 0,8%zmielone orzechy laskowe0,5%,) bułka kajzerka (mąka pszenna, ,woda, sól, drożdże ) masło (śmietanka ) herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód ,cytryna ) banan
Środa 17.09.2025
Śniadanie
I: Wielozbożowe kulki o smaku czekoladowym o obniżonej zawartości cukru na mleku (mąka 68%pszenna pszenna pełnoziarnista ,ryżowa, kukurydziana ,cukier ,inulina ,kakao 7%,naturalne aromaty) pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, żytnia,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) ser topiony, (odtłuszczone mleko (49%) ser (28%),masło ,sól ,odtłuszczone mleko w proszku ,regulator kwasowości) pomidor, szczypiorek, herbata z miodem i cytryną, imbirem (herbata ,miód, cytryna ,imbirPodwieczorek
Kasza kuskus (pszenica durum) frużelina truskawkowa (truskawki, ,mąka ziemniaczana, cukier) pieczywo kukurydziane (mąka kukurydziana ,słonecznik, woda, sól ,drożdże ) masło (śmietanka) herbata z miodem i cytryną (miód, cytryna
Alergeny: mleko, gluten, seler, śmietanka, jajko
Czwartek 18.09.2025
Śniadanie
I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże) masło (śmietanka ) szynką drobiową (mięso z indyka 93%,mięso wieprzowe10%, sól, przyprawy natur. cukier, stabilizatory ,substancje konserwujące) sałata ,pomidor, szczypiorek , kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru
II: herbata ziołowa , (mięta ,pokrzywa ,rumianek ,cytryna) kalarepka do chrupania, śliwka
I DANIE: Krupnik z ryżu . Składniki: porcja z kurczaka , marchew, pietruszka, por, seler , ryż, sól, pieprz, natka pietruszki
II DANIE: Gulasz wieprzowy duszony z warzywami , kopytka –wyrób własny brukselka gotowana , kompot . Składniki: łopatka wieprzowa ,marchewka pietruszka ,cebula, seler ,przyprawy ,sól, olej, pieprz, papryka ,mąka kopytka ( ziemniaki ,mąka ,pszenna ,jajko surówka –brukselka ,sól, kompot- (wiśnia, jabłko ,cukier
PodwieczorekPieczywo wieloziarniste mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże masło (śmietanka ) pasta z tuńczyka ,jajka (kawałki tuńczyka 49%,strzępy mięsa tuńczyka 21% , olej roślinny, sól) ogórek kiszony , herbata z miodem i cytryną (miód ,cytryna, miód)
Alergeny: mleko, gluten, seler, śmietanka, sezam, jajko, ryba
Piątek 19.09.2025
Śniadanie
Pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) twarożek ze szczypiorkiem , rzodkiewką , (mleko ,sól, stabilizator kultury bakterii ) kawa inka z mlekiem (mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)I DANIE:Krem marchwiowy z groszkiem ptysiowym. Składniki: marchew, pietruszka, seler , ziemniaki, cebula ,sok pomarańczowy ,sól kurkuma ,pieprz ,miód, groszek ptysiowy(mąka pszenna,jaja ,margaryna ,woda, sól ,regulator kwasowości)
II DANIE: Nuggetsy z kurczaka, frytki pieczone , marchewka mini gotowana, kompot owocowy . Składniki : filet kurczak ,jajko, płatki kukurydziane(grys kukurydziany99,8% cukier trzcinowy ,sól, pieprz , frytki surówka – marchewka mini , sól ,masło, kompot-(wiśnia ,jabłko, cukier
Podwieczorek
Piankowy deser z musem owocowym,(jogurt naturalny, galaretka ,truskawki ,porzeczka ) angielka z masłem (mąka pszenna, ,woda, sól, drożdże ) masło (śmietanka chipsy z jabłek składniki (100% plastry suszonych jabłek
Alergeny: mleko, gluten, seler, śmietanka, jajkoDodatkowo przez cały tydzień każdego dnia dzieci mają do dyspozycji wodę.
Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.
W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.
A L E R G E N Y:
substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji.
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,
orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
10.Gorczyca i produkty pochodne.
11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12.Dwutlenek siarki (SO 2).
13.Łubin i produkty pochodne.
14.Mięczaki i produkty pochodne.