Jadłospis
Poniedziałek 18.08.2025
Śniadanie
I: Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytniawoda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) jajecznica ze szczypiorkiem kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)
II: herbatka owocowa z granatem(hibiskus ,jabłko, aromat granatu7%,lisćie jeżyny, aromat brzoskwiniowy, sok z granatu) borówka ,
Obiad
I DANIE: Zalewajka z ziemniakami.Składniki:(marchew, seler, por ,czosnek, pietruszka ,sól, pieprz, barszcz biały-mąka pszenna, mleko odtłuszczone w proszku)
II DANIE: Pierogi z truskawkami , surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy.Składniki: (jaja,mąka pszenna , truskawki , skrobia ziemniaczana , cukier) surówka-( marchewka ,jabłko) kompot- ( truskawka ,jabłko, cukier
Podwieczorek
Pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytniawoda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) schab pieczony (mięso wieprzowe 76%, sól, przyprawy natur. cukier, białko zwierzęce, stabilizatory substancje ,gorczyca sałata, ogórek zielony, herbata z miodem i cytryną, (herbata ,miód, cytryna )
Alergeny: mleko, gluten, seler,śmietanka,sezam,gorczyca, jajko
Wtorek 19.08.2025
Śniadanie
I: Pieczywo wieloziarniste mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże ) masło (śmietanka ) ser mozzarella, (mleko ,sól ,podpuszczka ,kwas cytrynowy) pomidor ,szczypiorek ,kawa inka z mlekiem (mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)
II: lemoniada cytrynowa ,(mięta ,cytryna, miód), arbuz ,
ObiadI DANIE: Zupa szczawiowa z jajkiem makaronem . Składniki: porcja z kurczaka , marchew, pietruszka, por, seler , szczaw, sól, pieprz jajko, makaron –mąka makaronowa pszenna)
II DANIE: Kotlet mielony, puree ziemniaczane ,fasolka żółta gotowana , kompot owocowy .Składniki: łopatka wieprzowa, jajko ,bułka, cebula , przyprawy ,sól, pieprz ,olej,puree -ziemniaki ,sól, masło(śmietanka) surówka :fasolka żółta ,sól,kompot-(porzeczka ,jabłko, cukier )
Kasza manna z musem owocowym (kasza mannamleko, (truskawki mrożone ,wiśnie cukier) angielka (mąka pszenna ,woda ,sól)masło (śmietanka ) herbata owocowa ,
Środa 20.08.2025
Śniadanie
I: Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane 100%,sól,mleko pieczywo mieszane (mąka pszenna, mąka żytnia woda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) twarożek z brzoskwinią , (mleko ,sól, stabilizator kultury bakterii ,brzoskwinia)herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód, cytryna )I DANIE: Ogórkowa z ziemniakami .Składniki :porcja rosołowa z kurczaka, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, koperek, ziemniaki, mąka pszenna ,mleko)
II DANIE: Gulasz z indyka duszony w sosie własnym ,kasza jęczmienna na sypko, bukiet warzyw ,kompot . Składniki: udziec indyka, marchewka pietruszka ,cebula, seler ,przyprawy ,sól, olej, pieprz, papryka ,mąka ,kasza gryczana biała surówka – marchewka ,kalafior, brokuł kompot- (wiśnia, jabłko ,cukier) Podwieczorek
Zapiekanki z szynką, żółtym serem, bagietka : mąka pszenna woda, ,sól) (szynka z pasieki (mięso z indyka 80% 9,sól ,przyprawy stabilizatory ser żółty - mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii) herbata z miodem i cytryną, imbirem (herbata ,miód, cytryna ,imbir) baton flips kakaowy (mąka kukurydziana ,ryżowa, błonnik kukurydziany, tłuszcz roślinny)
Alergeny: mleko, gluten, seler, śmietanka, sezam
Czwartek 14.08.2025
Śniadanie
Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże)masło (śmietanka )ser topiony, (odtłuszczone mleko (49%) ser (28%),masło ,sól ,odtłuszczone mleko w proszku ,regulator kwasowości) ogórek zielony ,herbata z miodem, cytryną ,(herbata ,miód)owoc jabłka ,aromaty)
II: lemoniada cytrynowa ,(mięta ,cytryna, miód), arbuz
Angielka (mąka pszenna, ,woda, sól, drożdże ) masło (śmietanka ) dżem truskawkowym , (truskawki ,cukier, substancja żelująca, kwas cytrynowy)
kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)
Alergeny: mleko, gluten, seler,śmietanka,sezam
Piątek 22.08.2025
Śniadanie
Pieczywo wieloziarniste , mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże)masło (śmietanka ) pasta z sera żółtego, jajka (mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii), jogurt natur.-mleko, żywe kultury bakterii) szczypiorek , kawa inka z mlekiem (mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)
I DANIE: Zupa koperkowa. Składniki: porcja z kurczaka , marchew, pietruszka, por, seler , ziemniaki , sól, pieprz ,koper ,mleko ,mąka pszenna II DANIE: Filet z miruny smażony ,ziemniaki z koperkiem ,surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy.Składniki: ( filet z miruny , przyprawy ,sól, pieprz, cytryna, olej, jajko ,mąka pszenna) surówka – (marchew ,kapusta kiszona ,por, jabłko, olej ,sól, pieprz ,koperek ,miód)kompot-(śliwka ,jabłko, cukier)
Podwieczorek
Pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, żytnia ,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka )szynką drobiową (mięso z indyka 93%,mięso wieprzowe10%, sól, przyprawy natur. cukier, stabilizatory substancje konserwujące)sałata, ogórkiem zielonym, herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód ,cytryna )
Alergeny: mleko, gluten, seler, śmietanka, sezam, jajko ,rybaDodatkowo przez cały tydzień każdego dnia dzieci mają do dyspozycji wodę.
Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.
W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.
A L E R G E N Y:
substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji.
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,
orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
10.Gorczyca i produkty pochodne.
11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12.Dwutlenek siarki (SO 2).
13.Łubin i produkty pochodne.
14.Mięczaki i produkty pochodne.