Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Poniedziałek 22.04.2024

Śniadanie

I: Pieczywo mieszane(mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia ,woda, sól, drożdże)masło (śmietanka )  szynką drobiową (mięso drobiowe, woda, skrobia, sól, ekstrakty przypraw,)  papryka ,sałata , herbata z miodem (herbata ,miód  

II: jogurt actimel,(mleko częściowo odtłuszcz, przecier truskawkowy, aromaty natur. żywe kultury bakterii),  jabłko,

Obiad

I DANIE: Ogórkowa z ziemniakami .Składniki:  (porcja rosołowa z kurczaka, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, koperek, ziemniaki mąka pszenna ,mleko)

 II DANIE: Pierogi  leniwe -  wyrób własny ,surówka z marchwi i jabłka, kompot owocowy. Składniki:  ( mąka pszenna ,ser biały ,jajka, ziemniaki ,sól)surówka – marchewka ,jabłko , sok z cytryny, sól, cukier) kompot- (truskawka, cukier)

Podwieczorek 

Bułka kajzerka (mąka  pszenna,  ,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka dżem brzoskwiniowy o obniżonej zawartości cukru (brzoskwinie 44%,cukier ,woda ,substancja żelująca-pektyny regulat kwasowości-kwas cytrynowy) kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru) mus  owocowy bez dodatku cukru (sok  z truskawek i jabłek)           

Alergeny: mleko, gluten,śmietanka,  seler , jajko

Wtorek 23.04.2024

Śniadanie

I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda ,drożdże )  masło (śmietanka ) ser mozzarella,                               (mleko ,sól,  podpuszczka ,kwas cytrynowy) ,   pomidor ,szczypiorek , kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)

II: herbata ziołowa ,  (mięta ,pokrzywa ,rumianek ,cytryna)  kalarepka do chrupania   
 Obiad

I DANIE: Krupnik z kaszy.Składniki:  porcja rosołowa z kurczaka, marchew, pietruszka, por, seler , ziemniaki, kasza  jęczmienna, sól, pieprz, natka pietruszki)

II DANIE:  Roladki z kurczaka z serem , puree  ziemniaczane ,     fasolka żółta gotowana, kompot owocowy.  Składniki: filet kurczaka ,jajko, mąkapszenna ,olej , bułka tarta, ser żółty, (mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii)   puree ziemniaczane :ziemniaki, mleko, sól fasolka żółta ,sól,kompot-(wiśnia ,jabłko ,cukier   

Podwieczorek

Angielka   (mąka pszenna ,woda ,sól)  masło (śmietanka )  deser monte  (mleko49%,śmietanka ,,cukier skrobia modyfikowana ,kakao o obniż zawartości tłuszczu 0,8%zmielone orzechy laskowe0,5%,)herbata z miodem i cytryną        (herbata ,miód ,cytryna ) gruszka

Alergeny: mleko, gluten, śmietanka,seler , jajko,  sezam, orzechy

Środa 24.04.2024

Śniadanie

I: Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane 100%,sól,mleko) pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka jajko gotowane , ogórek zielony, rzodkiewka herbata z miodem i cytryną, imbirem  (herbata ,miód, cytryna ,imbir)

II: herbata ziołowa  (mięta, pokrzywa ,rumianek ,cytryna, miód), pomidorki koktajlowe,

 Obiad

I DANIE : Zupa pomidorowa z makaronem. Składniki:  porcja rosołowa z kurczaka , marchew, sól, pieprz, pietruszka, por, seler koncentrat pomidorowy (przetarte pomidory), sól, pieprz, natka pietruszki, ,mleko,)makaron-mąka makaronowa ,pszenna)

II DANIE:  Pałeczka z kurczaka duszona,  ziemniaki z koperkiem  ,  mizeria z jogurtem ,kompot owocowy . Składniki: podudzie kurczaka ,papryka  ,sól, pieprz ,majeranek   ziemniaki ,koperek surówka :ogórek zielony, jogurt natur.-mleko, żywe kultury bakterii ) kompot-(wiśnia ,jabłko ,cukier)

Podwieczorek                                                                                                                                                                                                        

Paluchy serowe  – wyrób własny (mąka  pszenna ,margaryna, jajka, ser biały, cukier puder, cukier wanilinowy ,proszek do pieczenia) herbata z miodem i cytryną, imbirem  (herbata ,miód, cytryna ,imbir)  banan

Alergeny: mleko, gluten,  seler,  śmietanka, jajko ,  sezam

Czwartek 25.04.2024

Śniadanie

I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże)  masło (śmietanka kiełbasą podkomorzy   (mięso wieprzowe 89% przyprawy naturalne , stabilizatory, sól, białka roślinne),pomidor szczypiorek ,  kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru
I: herbata ziołowa  (mięta, pokrzywa ,rumianek ,cytryna, miód) , jabłko
Obiad   

I DANIE: Kapuśniak z kiszonej kapusty.  Składniki: ziemniaki , porcja z  kurczaka, kiszona kapusta, marchew, pietruszka, por, cebula , seler , sól, pieprz, natka pietruszki, majeranek)

II DANIE: Gulasz z indyka z warzywami,  ziemniaki z koperkiem ,  surówka z białej kapusty,  kompot owocowy.   Składniki: (udziec  z indyka,  ,cebula ,przyprawy ,sól, pieprz, marchewka ,pietruszka ,seler ) ziemniaki ,koperek, surówka - kapusta biała ,jabłko ,cebula, marchew ,koper ,olej, sok z cytryny, sól, rzodkiewka,  kompot-(wiśnia  ,cukier) 

Podwieczorek    

Kasza kuskus(pszenica durum) frużelina malinowo-  truskawkowa (truskawki ,malina mrożona ,mąka ziemniaczana, cukier) pieczywo kukurydziane (mąka kukurydziana słonecznik, sól, woda ,drożdże) masło (śmietanka) herbata z miodem i cytryną imbirem(miód, cytryna, imbir)

Alergeny: mleko, gluten, seler, śmietanka,  sezam  

Piątek 26.04.2024

Śniadanie

I: Pieczywo mieszane  (mąka pszenna ,żytnia,, sól, woda, drożdże ) masło (śmietanka ) ser żółty,(mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii) pomidor ,szczypiorek , herbata z miodem i cytryną, (herbata ,miód, cytryna.

II: babeczka krucha z serem, soczek

Obiad 

I DANIE: Pieczarkowa z makaronem . Składniki:  porcja rosołowa z kurczaka , marchew, pietruszka, por, seler , sól, pieprz, natka pietruszki, ,mleko,), pieczarki),  makaron(mąka makaronowa pszenna ,woda)

II DANIE: Filet z ryby miruny ziemniaki z koperkiem , brokuł  gotowany,  kompot. Składniki: ( filet z miruny , jajko ,mąka, przyprawy ,sól, pieprz, cytryna ) ziemniaki z koperkiem , surówka -  brokuł ,sól,  kompot-(truskawka ,cukier)

Podwieczorek    

Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże)   masło (śmietanka szynka biała  (szynka wieprzowa94% przyprawy naturalne ,substancje zagęszczające)  papryka ,sałata , kakao z mlekiem  (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)baton crunchy żurawinowy (płatki owsiana ,kasza kukurydziana, mąka ryżowa, syrop glukozowy ,żurawina wieloowocowa, tłuszcz palmowy)

Alergeny:  mleko, gluten,  seler,  śmietanka, ryba,  jajko,sezam

Dodatkowo o godzinie 10.00 i 15.00 dzieci otrzymują napój: wodę z cytryną bądź herbatkę.   


Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.

W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.

A L E R G E  N Y:

substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji. 

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,

                    orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.

  1. Seler i produkty pochodne.

   10.Gorczyca i produkty pochodne.

   11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.

   12.Dwutlenek siarki (SO 2).

   13.Łubin i produkty pochodne.

   14.Mięczaki i produkty pochodne.