Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Poniedziałek 03.03.2025

Śniadanie

I: Pieczywo mieszane             (mąka razowa, mąka pszenna,  żytnia,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) ser mozzarella, (mleko ,sól ,podpuszczka ,kwas cytrynowy)  pomidor ,szczypiorek ,                                     kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)                          

II: herbata malinowa (owoc maliny 50%,kwiat hibiskusa, owoc jabłka ,aromaty) mandarynka,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Obiad

I DANIE: Krupnik z kaszy  . Składniki:(porcja rosołowa z indyka, kasza jęczmienna , marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, ziemniaki ,nać pietruszki)                                                                

  II DANIE: Naleśniki z dżemem ,surówka z selera i ananasa,  kompot owocowy. Składniki: mąka pszenna ,kukurydzianajaja,mleko ,sól , dżem truskawkowy , (truskawki ,cukier, substancja żelująca, kwas cytrynowy) surówka- seler, ananas ,sól, cytryna jogurt natur.-mleko, żywe kultury bakterii) kompot- (jabłko ,truskawka, cukier)

           

Podwieczorek    

Zapiekanki z szynką,  żółtym serem, bagietka : mąka pszenna woda, ,sól)(szynka z pasieki (mięso z indyka 80% 9,sól ,przyprawy stabilizatory ser żółty - mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii) herbata z miodem i cytryną, imbirem (herbata ,miód, cytryna ,imbir)                                                                                                                                      

Alergeny :  mleko,   gluten, seler, śmietanka,    jajko,  sezam,                                                                                                                    

Worek 04.03.2025

Śniadanie

I: Pieczywo mieszane(mąka pszenna, mąka żytniawoda, sól, drożdże) masło (śmietanka )szynką drobiową (mięso z indyka 93%,mięso wieprzowe10%, sól, przyprawy natur. cukier, stabilizatory ,substancje konserwujące) ogórek kiszony ,sałata ,kawa inka  z mlekiem (mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)                                                             
II: herbata ziołowa , (mięta ,pokrzywa ,rumianek ,cytryna) jabłko , pestki dyni,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Obiad

I DANIE: Kapuśniak z kiszonej kapusty. Składniki: ziemniaki , porcja z  kurczaka, kapusta kiszona, marchew, pietruszka, por, cebula , seler , sól, pieprz, natka pietruszki, majeranek)                                                     

II DANIE:  Kurczak w sosie słodko - kwaśnym, ryż brązowy na sypko , kompot .Składniki: filet z kurczaka ,cebula, papryka, marchewka, ananas ,kukurydza, przyprawy ,olej ,sól, pieprz, koncentrat pomidorowy (przetarte pomidory ) ryż brązowy kompot-(porzeczka ,wiśnia ,cukier)                                                                                                         

Podwieczorek       

Koktajl bananowy na bazie jogurtu( banan  jogurt natur.-mleko, żywe kultury bakterii, mleczko kokosowe ,nasiona chia)  chałka (mąka pszenna ,woda ,sól) masło   (śmietanka)                                                 

                                                             

 Alergeny: mleko, gluten,   śmietanka, sezam,  seler ,                                                                                                                                                       
Środa 05.03.2025
I: Płatki kukurydziane na mleku (grys kukurydziany99,8% cukier trzcinowy, sól ,mleko)                  pieczywo mieszane  (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia ,woda, sól, drożdże)masło (śmietanka )   jajko gotowane , ogórek zielony ,rzodkiewka ,szczypiorek , herbata z miodem i cytryną, imbirem (herbata ,miód, cytryna ,imbir)                     
 II: mus  owocowy bez dodatku cukru (sok  z truskawek i jabłek)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Obiad      

I DANIE: Zalewajka z ziemniakami.Składniki:(marchew, seler, por ,czosnek, pietruszka ,sól, pieprz, barszcz biały-mąka pszenna, mleko odtłuszczone w proszku)                    

II DANIE: Pierogi z serem , surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy. Składniki: (jaja,mąka pszenna ,                ser biały (mleko) ,budyń waniliowy- skrobia kukurydziana, ziemniaczana , cukier, aromat barwniki)  surówka-(  marchewka ,jabłko) kompot- ( truskawka ,jabłko, cukier)

                                                                                                        

Podwieczorek                                                                             

Pieczywo wieloziarniste mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże, masło (śmietanka ) pasta z tuńczyka ,jajka  (kawałki tuńczyka 49%,strzępy mięsa tuńczyka 21% , olej roślinny, sól) ogórek kiszony ,szczypiorek,herbata z miodem i cytryną (miód ,cytryna, miód)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Alergeny:mleko, gluten, seler, śmietanka,  sezam,jajko, ryba

Czwartek 06.03.2025

Śniadanie

I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże) masło (śmietanka ) schab biały(schab wieprzowy 89% przyprawy naturalne , stabilizatory: trifosforany  polifosforany, sól, białko sojowe  substancje zagęszczające :karagen gorczyca) sałata, papryka kolorowa, kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)                            II: herbata ziołowa ,  (mięta ,pokrzywa ,rumianek ,cytryna) kalarepka do chrupania,                                                                                                                       

Obiad  

I DANIE : Rosół z makaronem. Składniki: porcja z kurczak ,pietruszka , marchew, por, seler , sól, pieprz, kurkuma, makaron- (mąka pszenna makaronowa)                       

  II DANIE:  Porcja karczku duszona  z warzywami w sosie własnym, ziemniaki z koperkiem , surówka z białej kapusty kompot owocowy .Składniki: karczek wieprzowy ,cebula, marchewka, pietruszka,  ,seler ,mąka pszenna ,sól, pieprz , surówka :kapusta biała ,marchewka, koperek, ogórek kiszony jabłko  ,olej, sól, pieprz ,cytryna)kompot-wiśnia ,jabłko ,cukier                                                                                  

                                                                                                                                   

Podwieczorek    

Deser monte  (mleko49%,śmietanka ,,cukier skrobia modyfikowana ,kakao o obniż zawartości tłuszczu 0,8%zmielone orzechy laskowe0,5%,)                               bułka kukurydziana                 (mąka pszenna, kukurydziana słonecznik ,dynia, woda, sól drożdże ) masło (śmietanka )                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             herbata z miodem i cytryną        (herbata ,miód ,cytryna )                                                                                                                                                                                       

                                                                                                                                       

Alergeny: mleko,   gluten,   seler,  śmietanka,  sezam,jajko, gorczyca, orzechy

Piątek 07.03.2025

Śniadanie

I: Pieczywo mieszane             (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) serkiem pleśniowym , (mleko pasteryzowane ,
sól stabilizator :chlorek wapnia podpuszczka mikrobiologiczna, bakterie fermentacji mlekowej) ogórek zielony,kawa inka  z mlekiem(mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)                                                           
  II: herbata malinowa (owoc maliny 50%,kwiat hibiskusa, owoc jabłka ,aromaty) melon ,                                                     

Obiad 

I DANIE: Zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym. Składniki:  ziemniaki , kalafior ,marchew, pietruszka, por ,cebula ,czosnek seler ,olej, sól, pieprz, mleko,) groszek ptysiowy(mąka pszenna,jaja ,margaryna ,woda, sól ,regulator kwasowości)                                                                 

II DANIE: Kotlet z ryby , ziemniaki z koperkiem ,  bukiet warzyw,kompot.  Składniki: ( filet z miruny  ,bułka,jajko przyprawy ,sól, pieprz, cytryna) ziemniaki z koperkiem,surówka – (marchewka ,kalafior ,brokuł)  kompot-(truskawka ,jabłko, cukier

Podwieczorek                                                                                                                                                                                                                                  

Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże)masło (śmietanka

krakowska podsuszana (mięso wieprzowe ,sól, seler ,gorczyca ,cukier, subst .kons.) sałata, papryka kolorowa,  herbata z miodem i cytryną (herbata ,cytryna, miód)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Alergeny: mleko,    gluten, seler,  śmietanka,    ryba,  jajko,  sezam,

Dodatkowo przez cały tydzień każdego dnia dzieci mają do dyspozycji wodę.


Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.

W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.

A L E R G E  N Y:

substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji. 

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,

                    orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.

  1. Seler i produkty pochodne.

   10.Gorczyca i produkty pochodne.

   11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.

   12.Dwutlenek siarki (SO 2).

   13.Łubin i produkty pochodne.

   14.Mięczaki i produkty pochodne.