Jadłospis
Poniedziałek 27.01.2025
Śniadanie
I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże) masło (śmietanka ) szynką drobiową (mięso drobiowe, woda, skrobia, sól, ekstrakty przypraw) ogórek zielony, herbata z miodem i cytryną (miód ,cytryna, miód) (herbata ,miód, cytryna ,imbir)
II: herbatka owocowa z granatem(hibiskus ,jabłko, aromat granatu7%,lisćie jeżyny, aromat brzoskwiniowy, sok z granatu) marchewka do chrupania,
Obiad
I DANIE: Neapolitańska z makaronem.Składniki: porcja z indyka ,kurczaka , marchew, pietruszka, por, seler , sól, pieprz , mleko ,mąka ) ser żółty ( mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii), makaron -(mąka makaronowa)Podwieczorek
Bułka kajzerka (mąka pszenna, ,woda, sól, drożdże )masło (śmietanka )dżem truskawkowym , (truskawki ,cukier, substancja żelująca, kwas cytrynowy)
kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)
banan
Alergeny : mleko, gluten, seler, śmietanka, jajko, sezam
Worek 28.01.2025
Śniadanie
I: Pieczywo wieloziarniste mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże ) masło (śmietanka )jajkogotowane , ogórek zielony , rzodkiewka ,szczypiorek , kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)Obiad
I DANIE: Kapuśniak z kiszonej kapusty. Składniki: ziemniaki , porcja z kurczaka, kapusta kiszona, marchew, pietruszka, por, cebula , seler , sól, pieprz, natka pietruszki, majeranek)Podwieczorek
Paluchy serowe – wyrób własny (mąka pszenna ,margaryna, jajka, ser biały, cukier puder, cukier wanilinowy ,proszek do pieczenia) herbata owocowa ,(owoc aronii ,kwiat hibiskusa, owoc maliny), kiwi
Alergeny: mleko, gluten, śmietanka, sezam, seler , jajko,Środa 29.01.2025
I: Musli tropicalne na mleku pełnoziarniste płatki owsiane mieszanka suszonych i kandyz owoc) pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże) masło (śmietanka ) ser żółty , (mleko ,sól, stabilizator, kultury bakteriipomidor ,szczypiorek ,herbata z miodem i cytryną, imbirem (herbata ,miód, cytryna ,imbir) Obiad
I DANIE: Pieczarkowa z makaronem . Składniki: porcja rosołowa z kurczaka, pieczarki marchew, pietruszka, por, seler , sól, pieprz, natka pietruszki ,mleko, makaron (mąka makaronowa pszenna ,woda)
II DANIE: Filet z kurczaka smażony puree ziemniaczane,surówka z selera i jabłka , kompot owocowy .Składniki: filet z kurczaka, jajko ,mąka pszenna, przyprawy ,sól, pieprz ,olej puree- ziemniaki ,mleko, masło ,sól, surówka : seler ,jabłko ,sól ,jogurt naturalny –mleko żywe kultury bakterii kompot-(truskawka ,jabłko ,cukier) PodwieczorekPudding ryżowo –kokosowy z musem malinowym ( płatki ryżowe 100%, mleko kokosowe-70% wiórki kokosowe cukier, maliny mrożone) angielk (mąka pszenna ,woda ,sól)masło (śmietanka ) herbata z miodem i cytryną (miód ,cytryna, miód)
Alergeny:mleko, gluten, seler, śmietanka, sezam, jajko ,
Czwartek 30.01.2025
Śniadanie
I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże) masło (śmietanka )
schab biały(schab wieprzowy 89% przyprawy naturalne , stabilizatory: trifosforany polifosforany, sól, białko sojowe substancje zagęszczające :karagen gorczyca) sałata, papryka, herbata z miodem (herbata ,miód)
II: herbata ziołowa ,(mięta ,pokrzywa ,rumianek ,cytryna) kalarepka do chrupania
Podwieczorek
Deser monte (mleko49%,śmietanka ,,cukier skrobia modyfikowana ,kakao o obniż zawartości tłuszczu 0,8%zmielone orzechy laskowe0,5%,) bułka kukurydziana (mąka pszenna, kukurydziana słonecznik ,dynia, woda, sól drożdże )masło (śmietanka ) herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód ,cytryna )
Alergeny: mleko, gluten, seler, śmietanka, sezam, orzechy, gorczyca
Piątek 31.01.2025
Śniadanie
I: Pieczywo mieszan (mąka pszenna, mąka żytnia woda, sól, drożdże)masło (śmietanka )twarożek ze szczypiorkiem(mleko ,sól, stabilizator kultury kakao z mlekiem (mleko ,cukier, kakao o obniżonej zawartości cukru)
II: lemoniada cytrynowa , (cytryna ,miód ,mięta )jabłko ,Obiad
I DANIE: Krupnik z kaszy .Składniki:(porcja rosołowa z indyka, kasza jęczmienna , marchew, pietruszka, por, seler, sól, pieprz, ziemniaki ,nać pietruszki)
II DANIE: Filet z miruny smażony , ziemniaki z koperkiem surówka z kiszonej kapusty,kompot owocowy.Składniki: ( filet z miruny , przyprawy ,sól, pieprz, cytryna, olej, jajko ,mąka pszenna) surówka – (marchew ,kapusta kiszona ,por, jabłko, olej ,sól, pieprz ,koperek ,miód) kompot-(śliwka ,jabłko, cukier)
Podwieczorek
Pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, żytnia,woda, sól, drożdże)masło (śmietanka ) kiełbasa podkomorzy(mięso wieprzowe 89% przyprawy naturalne , stabilizatory, sól, białka roślinne) ogórek kiszony, papryka, sałata herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód ,cytryna )
Alergeny: mleko, gluten, seler, śmietanka, ryba, jajko, sezam
Dodatkowo przez cały tydzień każdego dnia dzieci mają do dyspozycji wodę.
Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.
W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.
A L E R G E N Y:
substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji.
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,
orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
10.Gorczyca i produkty pochodne.
11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12.Dwutlenek siarki (SO 2).
13.Łubin i produkty pochodne.
14.Mięczaki i produkty pochodne.