Jadłospis
Poniedziałek 21.04.2025
Śniadanie
Obiad
Podwieczorek
Alergeny : mleko, gluten, seler, śmietanka,jajko
Wtorek 23.04.2025
Śniadanie
I: Pieczywo mieszane- (mąka pszenna, mąka żytniawoda, sól, drożdże)masło (śmietanka ) pasta z sera białego ,suszonych pomidorów (mleko ,sól, stabilizator kultury bakterii ,suszone pomidory) kawa inka z mlekiem (mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria)Obiad
I DANIE: Kapuśniak z kiszonej kapusty. Składniki: ziemniaki , porcja z kurczaka, kapusta kiszona, marchew, pietruszka, por, cebula , seler , sól, pieprz, natka pietruszki, majeranek)
II DANIE: Naleśniki z dżemem,surówka z marchewki i brzoskwini, kompot owocowy.Składniki: mąka pszenna ,kukurydzianajaja,mleko ,sól , dżem truskawkowy , (truskawki ,cukier, substancja żelująca, kwas cytrynowy)surówka :marchewka , brzoskwinia ,cytryna ,kompot- (jabłko ,truskawka, cukier)
Pieczywo wieloziarniste mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże, masło (śmietanka )pasta z tuńczyka ,jajka (kawałki tuńczyka 49%,strzępy mięsa tuńczyka 21% , olej roślinny, sól) ogórek kiszony ,szczypiorek, herbata z miodem i cytryną (miód ,cytryna, miód)
Alergeny: mleko, gluten, śmietanka, jajko , seler , ryba
Środa 24.04.2025
Śniadanie
I: Musli tropicalne na mleku pełnoziarniste płatki owsiane mieszanka suszonych i kandyz owoc mleko ) pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, żytniawoda, sól, drożdże) masło (śmietanka )ser żółty , (mleko ,sól, stabilizator, kultury bakterii)pomidor, szczypiorek , herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód, cytryna ,imbir)I DANIE: Zupa pomidorowa z ryżem.Składniki: porcja rosołowa z kurczaka ,ryż, marchew, sól, pieprz, pietruszka, por, seler , koncentrat pomidorowy (przetarte pomidory), sól, pieprz, natka pietruszki,mleko
II DANIE: Filet z kurczaka smażony, puree ziemniaczane, surówka z selera i jabłka , kompot owocowy .Składniki: filet z kurczaka, jajko ,mąka pszenna, przyprawy ,sól, pieprz ,olej, puree- ziemniaki ,mleko, masło ,sól,surówka : seler ,jabłko ,sól ,jogurt naturalny –mleko żywe kultury bakterii kompot-(truskawka ,jabłko ,cukier)
Racuchy drożdżowe z jabłkiem , (mąka pszenna, jajkomleko, cukier, drożdże, sól jabłko ,cynamon) herbata z miodem i cytryną (herbata ,miód cytryna ) herbata malinowa (owoc maliny 50%,kwiat hibiskusa, owoc jabłka ,aromaty)
Alergeny:mleko, gluten, seler, śmietanka,jajko,
Czwartek 24.04.2025
Śniadanie
I: Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda, drożdże) masło (śmietanka )
szynką drobiową\ (mięso z indyka 93%,mięso wieprzowe10%, sól, przyprawy natur. cukier, stabilizatory ,substancje konserwujące) ogórek kiszony ,sałata , herbata z miodem, cytryną ,(herbata ,miód)
II: herbata ziołowa , (mięta ,pokrzywa ,rumianek ,cytryna kiwi,
I DANIE: Zalewajka z ziemniakami.Składniki:(marchew, seler, por ,czosnek, pietruszka ,sól, pieprz, barszcz biały-mąka pszenna, mleko odtłuszczone w proszku)
II DANIE: Porcja karczku duszona z warzywami w sosie własnym,kasza bulgur na sypko,buraczki gotowane, kompot owocowy.Składniki: (karczek wieprzowy, cebula, przyprawy ,sól, pieprz, marchewka, pietruszka ,seler ,mąka pszenna ) kasza bulgur ,przyprawy,surówka :buraki ,sok z cytryny,sól, kompot-wiśnia ,jabłko, cukier
Podwieczorek
Koktajl bananowy na bazie jogurtu( banan jogurt natur.-mleko, żywe kultury bakterii, mleczko kokosowe ,nasiona chia) chałka (mąka pszenna ,woda ,sól) masło (śmietanka)
Alergeny: mleko, gluten, seler, śmietanka, sezam,
Piątek 25.04.2025
Śniadanie
I: Pieczywo mieszane (mąka razowa, mąka pszenna, mąka żytnia,woda, sól, drożdże) masło (śmietanka ) jajecznica ze szczypiorkiem kawa inka z mlekiem (mleko ,cukier, jęczmień ,żyto, cykoria) II: herbata malinowa (owoc maliny 50%,kwiat hibiskusa, owoc jabłka ,aromaty) gruszka ,Obiad
I DANIE: Pieczarkowa z makaronem . Składniki: porcja rosołowa z kurczaka, pieczarki marchew, pietruszka, por, seler , sól, pieprz, natka pietruszki ,mleko, makaron (mąka makaronowa pszenna ,woda)
II DANIE: Filet z miruny smażony , ziemniaki z koperkiem ,surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy. Składniki: ( filet z miruny , przyprawy ,sól, pieprz, cytryna, olej, jajko ,mąka pszenna) surówka – (marchew ,kapusta kiszona ,por, jabłko, olej ,sól, pieprz ,koperek ,miód) kompot-(śliwka ,jabłko, cukier)
Podwieczorek
Pieczywo wieloziarniste (mąka pszenna ,żytnia, słonecznik ,sezam płatki owsiane siemię lniane słonecznik, sól, woda drożdże) masło (śmietanka )
schab pieczony (mięso wieprzowe 76%, sól, przyprawy natur. cukier, białko zwierzęce, stabilizatory substancje ,gorczyca sałata, ogórek zielony, herbata z miodem i cytryną (herbata ,cytryna, miód)
Alergeny: mleko, gluten, seler, śmietanka, mleko, ryba, jajko, sezam,
Dodatkowo przez cały tydzień każdego dnia dzieci mają do dyspozycji wodę.
Cyfry umieszczone pod każdym posiłkiem odpowiadają numerom alergenów umieszczonych na liście obok jadłospisu.
W związku ze stosowaniem między innymi przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji oraz wykazywaniu ich przy bieżącym jadłospisie zamieszczamy wykaz alergenów.
A L E R G E N Y:
substancje znajdujące się w żywności mogące powodować u niektórych osób alergie lub reakcje nietolerancji.
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto jęczmień, owies, orkisz oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie,
orzechy pistacjowe, a także produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
10.Gorczyca i produkty pochodne.
11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12.Dwutlenek siarki (SO 2).
13.Łubin i produkty pochodne.
14.Mięczaki i produkty pochodne.